0

Ф ранческо Калдзона беше назначен за временен треньор на италианския Наполи и ще изпълнява функциите до края на сезона, след като досегашният наставник Валтер Мацари е уволнен, съобщи клубът от Неапол на страниците си в социалните мрежи.

Новият е същевременно и селекционер на националите на Словакия. За Калдзона първата среща начело на отбора ще бъде утре при домакинството на Барселона в първия осминафинал от Шампионската лига.

Мацари е вторият старши треньор, на когото неаполитанците бият шута след Руди Гарсия през ноември. 

Защитата на титлата от 2023 г. се оказа реално невъзможна мисия след напускането на Лучано Спалети, който пое националния на Италия. 

В момента Наполи е на 9-о място с 36 точки след 24 изиграни мача и изостават на 5 от 6-ата позиция, която е последната с квота за Европа и се заема сега от Рома.

"Благодарен съм на Валтер Мацари – приятел на семейство Де Лаурентис и на клуба Наполи, че дойде да помогне на отбора в този труден момент", заяви Аурелио де Лаурентис – президент на клуба, в своя акаунт в социалната мрежа Х (бивша Туитър).

"Ще остане завинаги в сърцата на всички неаполитанци и на нашето семейство. Връщаме в клуба и приветстваме с добре дошъл Франческо Калдзона, който вече е работил при нас като помощник и на Сари, и на Спалети", добави още президентът.

Калдзона – помощник-треньор при двама от предишните специалисти, напусна клуба през 2022-а година и отиде в Словакия, където води националния отбор и ги класира за Евро 2024. 

От своя страна словашката футболна централа SFZ даде разрешение да се върне временно в Наполи, а също така ще има ангажимент и с представителния тим на страната. 

За тях през март предстоят контроли с Австрия и Норвегия, преди да влязат в подготовка за започващото през юни Европейско първенство по футбол в Германия.

Мацари вече веднъж беше водил Наполи и това е става в периода 2009-2013 година. 

Преди него Гарсия пък беше уволнен след 12 мача начело, в които спечели 6 мача и остави неаполитанците 4-и в класирането, на 10 от лидера Интер (Милано). Мацари спечели 4 мача от 12 възможни и в момента те са на 27 точки от върха.

Източник: БТА