0

Е вропобеда номер 100 е факт! ЦСКА успя да надделее с 1:0 над Базел в първи мач от плейофите на Лигата на конференциите и да вземе важна преднина преди гостуването на „Санкт Якоб Парк“, което е другия четвъртък. Победата дойде след автогол на испанеца Серхио Лопес в 70-ата минута.

Треньорът на домакините Саша Илич заложи на следното каре в защита – Турицов, Матай, Кох и Християн Петров. Именно младокът бе избран за ляв бек и излезе вместо наказания Брадли Де Нойер. Амос Юга и Тибо Вион започнаха като вътрешни халфове, а пред тях бе Джонатан Линдсет. Атаката очаквано водеше Браян Морено, подкрепян по крилата от Георги Йомов и Маурисио Гарсес.

Швейцарците започнаха с повече притежание на топката, като на два пъти се наложи Бусато да се намесва. В 5-ата минута Вион бе ударен лошо, но реферът  Дуйе Струкан от Хърватия даде авантаж. Линдсет проби през центъра и намери Морено, той финтира защитник на Базел, но ударът му бе блокиран. В 7-ата минута Матай би с глава след корнер, но в аут. Малко след Георги Йомов обстрелва Марвин Хитц, който обаче се справи.

В 24-ата минута Вион центрира от пряк свободен удар към Маурисио Гарсес, който би с глава, но лошо за неговите стандарти, не уцелвайки гредата. Малко преди края на първата част Линдсет качи кълбото на главата на бразилеца, но той пак не произведе добър изстрел. 

ЦСКА - Базел, първи мач от плейофите на Лига на конференциите. Снимки: start-photo.bg
ЦСКА Базел ЦСКА Базел ЦСКА Базел
20

По интересно в тези минути беше на трибуните. Там някои от феновете в сектор „В“ отидоха в сектор „Г“. Както е известно, в момента има бойкот към ръководството на клуба и крайните фенове не стоят в северната трибуна. Явно обаче скоро протестът ще бъде преустановен. На полувремето някои от въпросните привърженици се върнаха в сектор „В“.

Иначе в последната минута на първата част и Мено Кох би с глава, но и той бе акуратен. Последва обаче най-чистото положение и то бе за Базел. Милър бе изведен сам срещу Бусато, шутира, вратарят спаси, но топката се върна в канадеца, който опита пас за Ндойе, той обаче се размина. В крайна сметка кълбото се озова в Амдуни, който също не успя да преодолее Бусато.

В 62-ата минута при нов корнер за „червените“ Маурисио Гарсес отново опита да порази вратата на Базел, но защитата на швейцарците се справи. Саша Илич реши да промени нещата в атаката на своя тим и пусна на терена Бамба, който замени Морено, както и Лазар Туфегджич. Той влезе на мястото на Георги Йомов. 

В 70-ата минута ЦСКА поведе! Турицов и Гарсес разиграха добре отдясно, бразилецът опита да намери Бамба, който се размина, но Серхио Лопес изгуби ориентация и си вкара автогол.

Случилото се даде криле на „армейците“ и тотално стъписа гостите. ЦСКА обаче не успя да се възползва от това и да нанесе втори удар.

В 87-ата минута „червените“ искаха дузпа за игра с ръка на Адам Салай, но реферът от Хърватия не уважи молбите на домакините и отсъди нарушение в атака на Юрген Матай.