0

Л удогорец поледи драматично с 2:1 Спартак Търнава  при гостуването си в Словакия в предпоследния кръг в група Н на Лигата на конференциите. „Орлите” поведоха с попадение на Квадво Дуа в 74-ата мин., но Спартак изравни само четири минути по-късно с точен удар на Ерик Даниел от границата на наказателното поле.

Резервата Матиас Тисера вкара в последните секунди на добавеното време, когато вратарят Такач спаси удара му, но при добавката аржентинецът бе точен.

В Търнава: "Орлите" наточват нокти за над милион евро за 90 минути срещу Спартак

Този резултат е добър за българския шампион, защото в другия мач от групата Нордселанд разкова с 6:1 вкъщи фаворита Фенербахче.

Така в последния кръг Лудогорец трябва да победи Нордселанд у дома, което ще му гарантира продължаване напред в турнира във фазата на преките елиминации.

Треньорът на „орлите” Георги Дерменджиев пусна само един българин в титулярния състав – капитана Антон Недялков.

В 23-ата минута Бърнард Текпетей вкара с мощен шут, но попадението не бе зачетено след преглед с ВАР заради положение на засада на ганайския футболист. 

Малко по-късно вратарят на домакините Такач спаси удар с глава на Якуб Пиотровски.

Второто полувреме бе много по-интересно и с повече положения пред двете врати. Такач спаси удар на Педро Нареси малко след подновяването на играта.

В 74-ата минута Лудогорец най-после откри резултата. Антон Недялков центрира отляво, Текпетей даде чудесна асистенция на Квадво Дуа, който вкара в мрежата с отсечен удар: 0:1.

Само четири минути по-късно обаче словаците изравниха. Ерик Даниел получи топката на границата на наказателното поле и с фалцов удар прати топката в левия ъгъл на вратата на Серджио Падт.

В 85-ата минута българският отбор получи право да изпълни дузпа за игра с ръка на Адриан Желкович, като съдията имаше нужда от помощ от системата за видео аситстенция, за да отсъди нарушението.

Оливие Вердон се нагърби с изпълнението на дузпата и стреля вляво от вратаря Такач, който обаче усети посоката на топката и я изби.

В последните минути Такач направи страхотно спасяване и след удар на резервата на „орлите” Матиас Тисера.

В последната атака на Лудогорец първият удар на Тисера бе спасен, но при добавката аржентинецът вкара така важния втори гол за българския тим.

По същото време Нордселанд разглобяваше сочения за фаворит в групата Фенербахче с датска методичност и настойчивост, отличи се Нигрен, записал хеттрик за крайното 6:1, при това само за 29 минути - между 55-ата и 84-ата мин.

Хей откри за Нордселанд в 21-ата мин., а Свенсон направи 2:0 4 мин. по-късно. Белгиецът Батшуани намали 1:2 в 43-ата.

След почивката Нигрен се отпуши в 55-ата, Расмусен увеличи на 4:1 в 66-ата, Нигрен оформи своя хеттрик в 75-ата и 84-ата мин. за историческия бой над "фенерите".

Група „Н”

Спартак Търнава – Лудогорец – 1:2 (0:0)

Спартак: Доминик Такач, Кристиан Кощърна, Лукаш Щетина, Себастиан Коша, Ерик Даниел, Филип Байнович (46 – Ян Бернат), Адриан Желкович, Мартин Буката (72 – Якуб Паур), Келвин Офори, Михал Дуриш (72 – Марко Дуричин), Филип Азанго (68 – Мартин Микович)

Лудогорец: Серджио Падт, Аслак фон Витри, Сонко Сундберг, Оливие Вердон, Антон Недялков, Педро Нареси (88 – РУан Секо),  Якуб Пиотровски, Клод Гонсалвеш, Кайо Видал, Бърнард Текпетей (88 – Матиас Тисера), Квадво Дуа

Голмайстори: 0:1 Квадво Дуа 74, 1:1 Ерик Даниел 78, 1:2 Матиас Тисера 90+5

Съдия: Виталийс Спасьониковс  (Латвия)

Жълти картони: Кристиан Кощърна, Мартин Микович (Спартак), Педро Нареси, Кайо Видал (Лудогорец)

Нордселанд – Фенербахче 6:1

Класиране:

1  Нордселанд  5            3             1             1             17:6       10

2 Лудогорец     5             3             0             2             10:11     9

3 Фенербахче  5             3             0             2             9:11       9

4 Спартак           5             0             1             4             3:11       1             

В последния кръг на 14 декември Лудогорец и Нордселанд решават кой от двата отбора ще продължи в елиминациите на стадиона в Разград. Датчаните са с 10 точки, Лудогорец – с 9, колкото има и Фенербахче, който приема в Истанбул Спартак Търнава.