0

Б ългария все пак има представител на европейското, при това на много високо ниво.

Шефката на международния отдел на БФC Ивета Банкова-Стоянова бе назначена за дежурен делегат на мача Сърбия – Англия от група С в Гелзенкирхен от 22 часа в неделя, съобщи „24 часа”.

Впрочем какво признание e това за работата на шармантната брюнетка, която е първата българка, ставала официално лице на УЕФА за Шампионската лига, се илюстрира от факта, че срещата на „Фелтинс Арена” е поверена на топрефера от Италия Даниеле Орсато. Ще му помагат неговите сънародници Чиро Карбоне и Алесандро Джелатини.  Четвърти ще е Иван Кружляк от Словакия. ВАР пък ще е също италианец – Масимилиано Ирати с първи асистент друг от Ботуша - Паоло Валери, а втори ще е Каталин Попа от Румъния. Наблюдател е бившият топрефер – белгиецът Франк де Блекере.

Ивета Банкова-Стоянова отговаряше за 4 мача на предното континентално първенство през 2020-а, което се състоя на 11 стадиона в 11 различни страни.

Кариерата й тръгва нагоре през 2019-а, когато България посреща европейското за девойки до 17 г. и част от Организационния комитет на Европейското първенство за юноши до 17 г. през 2015 г. Тя заема позицията на директор на Международния отдел на БФC, което е едно от малкото назначения на жени на ръководни позиции в българския футбол.

Страстта ѝ към играта идва още от най-ранна възраст и победата на България над Франция на 17 ноември 1993 г. на „Парк де Пренс” с 2:1, която класира страната ни за световното първенство в САЩ през 1994 г. И досега тя е запален фен, а заедно със съпруга си, който е бивш футболист и настоящ треньор, постоянно гледат заедно мачове.

Ивета е завършила специалност „Футбол“ в Националната спортна академия (НСА), а по-късно завършва и магистърска степен по Спортен мениджмънт. Отделно от това е преминала редица специализации и обучителни програми на най-високо ниво във ФИФА и УЕФА.