0

 

Минаха само два месеца, откакто Давид Рая се присъедини към Арсенал от Брентфорд, но вратарят вече е убеден, че ходът му е бил успешен. В интервю за „The Athletic“ испанецът говори за трансфера, битката с Аарън Рамсдейл и мечтите си. 

Стигна ли върха в кариерата си?

Отговорът му е недвусмислен. „Да“, казва той. „Направих важна стъпка на клубно ниво. Аз съм в един от най-важните клубове в света, така че това е стимул и ми дава гордост, състезавайки се в Шампионската лига, което беше една от целите ми“. Подписването на Рая в средата на август предизвика интензивен дебат за това дали Арсенал може да задоволи двама международни вратари от висока класа. Аарън Рамсдейл се утвърди като първи избор на Артета скоро след като се присъедини към клуба през лятото на 2021 г. Англичанинът първоначално бе избран преди Рая в началото на този сезон, като започна при победите във Висшата лига над Кристъл Палас и Манчестър Юнайтед, както и при равенството с Фулъм. Въпреки това, между септемврийската и октомврийската международна пауза, Рая получи шанс от мениджъра Микел Артета за всичките четири срещи във Висшата лига плюс първите две участия на Арсенал в Шампионската лига от 2017 г. насам. Въпреки конкуренцията за титулярно място – и двамата вратари се надяват да се докажат.

За трансфера от Брентфорд

Давид Рая е под наем за само 3 милиона паунда, но трансферът може да се превърне в постоянен за 27 милиона. Когато той бе попитан дали би сключил сделката сега, ако му се отдаде възможност, 28-годишният играч не се поколеба: „Да, бих го направих вчера (ако можех)“. Трансферът се подготвяше известно време. „През лятото исках да напусна Брентфорд“, казва Рая, говорейки преди да остане на резервната скамейка за победите на Испания тази седмица над Шотландия и Норвегия, осигурили си квалификация за Евро 2024. „Имаше още една година от договора ми и клубът и аз искахме да предприемем стъпката. Тогава имах възможност да подпиша с Арсенал и го направих“. Артета беше ключът към подписването, както и испанският сънародник и треньор на вратарите на Арсенал Иняки Кана, който преди това помогна за привличането на Рая в Брентфорд от Блекбърн през 2019 г. „Проведох няколко разговора с Микел, преди да подпиша, защото беше сложно, финансовият проблем и така нататък“, казва Рая. „Той беше един от треньорите, с които исках да работя. Неговата философия и начинът, по който той трансформира Арсенал ме впечатли. Беше много важно той да ми стане треньор.

За титулярния пост в Арсенал

„Ще се боря за това. Артета ми дава увереността да бъда там. Той искаше да има двама топ играчи на всяка позиция и от мен зависи да намеря време и да се боря, за да получа минутите. Не искам да мисля отвъд това. Ако има ротации, както има на всяка позиция, аз ще помагам на терена и извън него“, казва Рая за борбата с Рамсдейл. Фактът, че Давид завзе титулярния пост на вратата на Арсенал не означава, че има враждебност между него и Рамсдейл. „Връзката ни? Много е добра“, добавя Рая. „В края на краищата ние сме приятели, което е най-важното. Имаме много здрави отношения. Няма никакви проблеми“, казва той. „Ние се гоним един друг всеки ден на тренировка - когато той е малко по-надолу, аз го натискам, а когато аз нямам ден, той прави същото. Но ние сме трима вратари, най-много четирима. Имаме нужда от такава здрава връзка, защото иначе тренировките няма да вървят добре. 

За мечтите си

„Не обичам да гледам в бъдещето, обичам да гледам всекидневието... но идеалният край би бил да спечеля титла с Арсенал, да бъда повикан в националния отбор за Европейското първенство, и да направя добър турнир там. Упоритата работа се отплаща“, казва Рая. 
Арсенал има 20 точки от осем мача и е точно зад съперника си от северен Лондон Тотнъм по отбелязани голове на върха във Висшата лига, след като победи шампиона Манчестър Сити в последния си мач – първия им успех в лигата над тях от 15 опита за осем години. 

За победата над Ман Сити

„Ако Сити не е най-добрият в света, те са един от най-силните тимове, особено в пресата и преходите. Така че трябваше да играем малко по-директно, така да се каже“, сподели той. „През първото полувреме се опитахме да играем малко повече отзад. През второто полувреме сменихме начина си на игра, за да ги примамим още малко, но с възможността, която имахме, да търсим гърба на защитата им. С директни топки ги наранихме много“, добави Рая.

От миналото, към бъдещето

Давид Рая знае, че ще има спадове, които да придружават върховете в Арсенал, но освен че новите му треньори го подкрепят чрез тях, има и друга специална фигура, която винаги ще бъде в неговия ъгъл. „Дядо ми (Хоакин) е много важна фигура, защото той беше този, който ме водеше на тренировки много вечери в Корнела (град в покрайнините на Барселона)“, казва Рая и очите му блестят при спомена. „Да бъда с дядо си на представянето ми като играч в клуб като Арсенал беше невероятно. Той видя как ми дават фланелката, как подписват договора, той беше там... това беше гордост за мен и той беше възхитен. Той дори получи своя фланелка с неговото име. Можете да видите, че той се разчувства и няколко сълзи се показаха от очите му. Но след това той беше супер щастлив и гледа всички мачове у дома с баща ми, когато двамата не могат да дойдат до Лондон“. Що се отнася до бъдещето, Рая има желание да спечели титлата с Арсенал и да затвърди мястото си в отбора на Испания, като Унай Симон все още е титулярен вратар. Той не изключва възможността да играе и в Ла Лига, след като пристигна в Англия на 16 години. „В момента не мисля за това“, казва той. „Бих ли искал да играя в Ла Лига? Да, разбира се… но в момента съм в Арсенал и съм много щастлив и ще видим какво ще се случи през следващите няколко години“.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX