0

С ъдията на системата за видеоповторения (ВАР) от снощния мач ПСЖ – Нюкасъл (1:1) беше изхвърлен от нарядите на Шампионската лига, съобщи АП. Въпросният – полякът Томаш Квятковски, трябваше да е ВАР-рефер и на днешния мач Реал Сосиедад – Залцбург, но бе сменен от германеца Марко Фриц, с което загуби няколко хиляди евро от престижния наряд.

Снощи Квятковски имаше главна роля за отсъждането на спасителна и абсурдна дузпа за домакините в 97-ата мин., донесла им равен 1:1. Загубата окончателно зачеркваше кръг от Шампионската лига кръг преди края притежавания от катарци парижки клуб. Победа на Нюкасъл, собственост на още по-богатата Саудитска Арабия, пращаше „свраките“ в елиминациите с 9 точки още снощи (ПСЖ щеше да има 5).

Сега парижани – с 6 т., все още имат шанс да докопат място в следващия кръг при благоприятни резултати в последните мачове в групата на 13 декември (Нюкасъл – Милан и Борусия Дортмунд – ПСЖ). Което в счетоводни измерения се изразява в десетки милиони евро.

Когато снощи изтичаха последните секунди от мача на „Парк де Пренс“, при резултат 1:0 за Нюкасъл ВАР-реферът подаде сигнал към сънародника си и главен рефер на двубоя Шимон Марциняк за ситуация в наказателното поле на гостите.

При центриране на Усман Дембеле топката се отклони от гърдите на Тино Ливраменто, след което докосна ръката на защитника на гостите.

Първоначално Марциняк, който ръководи финала на Световното първенство в Катар 2022 между Аржентина и Франция, както и последния финал в ШЛ Манчестър Сити – Интер (1:0), пусна играта да продължи, но впоследствие беше посъветван от ВАР-асистента си да преразгледа положението и все пак посочи бялата точка, от която Килиан Мбапе изравни.

В препоръките на УЕФА от април тази година, обаче, ясно се казва, че "няма нарушение на правилата, ако играч докосне топката с ръка, след като преди това тя се е отклонила от част от тялото му, особено когато не отива директно към вратата". 
Именно според тази трактовка наказателен удар не е трябвало да бъде отсъждан. 

От УЕФА отказаха коментар, позовавайки се на политиката си да не коментират съдийски гафове по време на мачове.

Източник: БТА