0

П олузащитникът на Пари Сен Жермен Уорън Заир-Емери за първи път беше включен в състава на националния отбор на Франция за мачовете с Гибралтар и Гърция от квалификациите за Евро 2024.

17-годишният футболист е в отлична форма през този сезон, отбелязвайки два гола в десет мача от Лига 1 и е играл пълни 90 минути във всеки от четирите двубоя на ПСЖ от Шампионската лига.

"Това, което той е способен да постигне със своя клуба на тази крехка възраст показва огромен потенциал и зрялост", каза селекционерът Дидие Дешан на пресконференция.

Заир-Емери беше най-младият футболист, играл за парижани, когато дебютира миналия сезон на 16 години и 151 дни, а през септември стана капитан на Франция до 21 години.

Орелиен Чуамени отпада от състава на Франция, след като получи контузия на крака при победата на неговия клуб Реал Мадрид в Ла Лига над Барселона миналия месец, но Заир-Емери така или иначе беше сочен за евентуален национал.

Франция вече се класира за финалите на Евро 2024 в Германия, след като събра максимален брой точки от шестте си мача в група "B".

В същото време нападателят на Челси Рахим Стърлинг отново не беше повикан в националния отбор на Англия за двубоя с Малта като домакини, а след това и за гостуването в Скопие на Република Северна Македония.

Стърлинг пропуска пети лагер на националния и изглежда времето му за селекцията на „трите лъва“ изтича.

Нападателят на Нюкасъл Калъм Уилсън и намиращият се в страхотна форма Оли Уоткинс от Астън Вила обаче попаднаха сред избраниците на Саутгейт.