0

Легендата на Етър Георги Цингов е първият български футболист, който става шампион на Гърция през 1988 година, като го прави сензационно с Лариса. Всъщност този тим е и единственият извън Атина и Солун, който триумфира с титлата.

Ролята на Цингов на терена е сравнително периферна, но пък около името му се забърква грандиозен скандал, като дори на бял свят излизат различни конспиративни теории. Причината е, че Цингата дава положителна допинг проба за кодеин, а това е субстанция, която не подобрява въобще спортната форма. Българинът твърди, че е имал грип и заради това е вземал медикамент с кодеин, но футболните власти не се трогват и на 16 март наказват Лариса с отнемане на 4 точки.

Мнозина в града смятат, че цялата история е скалъпена и става въпрос за саботаж на конкуренцията и това води до масови протести на феновете. Бунтът е повече от сериозен, като са поставени барикади на магистралата. Протестите продължават 5 дни и на 21 март е взето решение, че клубовете не трябва да носят отговорност, ако техен футболист бъде уличен в употреба на допинг. Така пада наказанието от 4 точки. В крайна сметка случката дава огромен импулс на водения от поляка Яцек Гмох тим, който триумфира с титлата кръг преди края.

Самият Цингов година по-късно влиза в историята на българския футбол, като става първият с титли от две различни първенства с успеха си в Кипър с Омония.