0

С гол на Люис Грабан в 83-ата мин. Деветият в Чемпиъншип Нотингам Форест надви гостуващия Арсенал с 1:0 и се класира за 1/16-финалите за Купата на Футболната асоциация. Голът и победата бяха чествани с мощен рев от публиката на „Сити Граунд“, насладила се на всеки миг от скалпирането на лондончани.

"Шампиони на Европа, вие никога няма да изпеете това", с тези скандирания запалянковците на Форест допълнително натриха носовете на гостуващата агитка с припомняне за спечелените две победи за Купата на Европейските шампиони (КЕШ, сега Шампионска лига), през  1979 и 1980 г.

Арсенал още с излизането си на терена показа, че е развял бял флаг – с белите екипи на футболистите, по-подходящи за зимни маскировъчни облекла, чиито номера въобще не се виждаха, както не се видяха и тези, които ги разхождаха.

"Арсенал - те изглеждат като Реал Мадрид, но играят като кръчмарски отбор", не се сдържа бившият капитан на Форест Рой Кийн, сега тв  коментатор, чиито любими жертви, когато вече носеше екипа на Ман Юнайтед бяха "мекичките" играчи на Арсенал.

Белите екипи бяха заради инициатива "Без повече червено", подета срещу увеличаващите се престъпления с хладно оръжие в Лондон, заради която на мача присъства и холивудската звезда Идрис Елба, също облякъл бяла фланелка.

Футболистите на завърналия се след COVID край скамейката Микел Артета показаха и с играта си колко зле е отборът и колко лъжливо е четвъртото място, което временно заема във Висшата лига. За цял мач Арсенал нямаше нито един точен удар във вратата на Форест.

Още в 35-ата мин. Артета спешно извади от игра трагичният ляв бек Тавареш, който си хвърли ръкавиците на излизане - жест, който със сигурност ще го отдалечи много от нова поява в стартовия състав.

В 83-ата мин. Арсенал загуби в типичен стил топката в средата на терена - виновен бе Локонга, Форест разигра бързо чрез Джонсън и Йейтс, чието остро центриране отдясно препарира защитата на гостите, а Грабан от 3 м засече неспасяемо топката под носа на Бернд Лено.

В последните минути домакините с лекота удържаха преднината си, предизвиквайки луда радост сред привържениците на трибуните. А безпомощността на лондончани бе демонстрирана и с безумната смяна в 90-а мин. на Седрик с извадената от нафталина дълбока резерва Сеад Колашинац.

В следващия кръг Форест е домакин на елитния Лестър, също от Средна Англия.