0

П ланираният по-рано благотворителен мач на киевското Динамо срещу румънския клуб Стяуа беше отменен. Това съобщава официалният сайт на украинския клуб.

Посочва се, че двубоят е отменен заради изявления на президента на румънския клуб Джиджи Бекали, който нарече отбраняващите Мариупол части на полк "Азов" „нацисти“. Руската държавна пропаганда назовава "нацисти" и "националисти" украинските сили, които се бият срещу нахлулата в страната им армия на Путин.

„Ръководството на Динамо смята изявленията на собственика на FCSB Джиджи Бекали относно украинския полк „Азов“ за неприемливи и не вижда възможност за провеждане на този двубой. Клубът на FCSB беше уведомен за това ден след появата на съответните изявления“, поясняват от украинския клуб.

„ФК Динамо Киев благодари на Стяуа Букурещ и на неговия президент Джиджи Бекали за помощта им при организирането на тренировъчния процес на нашия отбор в Румъния, но подчертава, че най-висок приоритет сега е независимостта на страната ни и всички, които гарантират това чрез военни и дипломатически средства“, се казва в съобщение на официалния сайт на клуба.

Отрядът на специалните части на „Азов“ е едно от подразделенията, героично защитаващи обсадения Мариупол от руските нашественици, подчертава агенция УНИАН.

Вместо мач със Стяуа, Динамо Киев уговори благотворителен двубой срещу лидера на румънското първенство ЧФР Клуж – на 20 април.

Динамо вече изигра два мача от поредицата от благотворителни срещи. В първия мач бело-сините победиха полската Легия, а във втория се наложиха с 3:1 над 22-кратния турски шампион Галатасарай.