0

Д нес Ботев Пловдив излиза на стадион "Христо Ботев" срещу словенския Марибор в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Ден преди двубоя "Мач Телеграф" потърси за ексклузивно интервю спортния директор на "канарчетата" Артур Платек. В откровен разговор полският специалист говори за трансферите в Ботев Пловдив, целите за новия сезон и впечатленията си от Евро 2024.

- В четвъртък Ботев Пловдив стартира срещу Марибор в евротурнирите. Какви са очакванията в клуба и шансовете на отбора за преминаване на този кръг?

- Ще кажа така. Не искам да разпалвам апетита на феновете на Ботев. Давам си сметка, че такъв отбор като опитния Марибор, който редовно играе в европейските турнири, има предимство пред нас. Но като виждам каква енергия и какъв глад за успехи има в нашите момчета, съм сигурен, че няма да подходим страхливо към този мач и ще се постараем да покажем най-доброто. Всеки нов футболист, който идва в Ботев или вече е при нас, се стараем да го научим, че само упоритата и всекидневна работа може да доведе до успех. Ако ти работиш в група и подпомагаш другите около себе си и ако си позитивен, няма начин да не успееш. Това се отнася и за тези мачове в евротурнирите. Въпреки че е ваканционен период, очаквам стадионът ни да се напълни и хората, които ще дойдат на мача с Марибор, ще дадат енергия на отбора.

А момчетата заслужават да бъдат подкрепени най-малкото, защото спечелиха Купата на България и наистина си струва на стадион "Христо Ботев" да дойдат от верните привърженици на Ботев. А аз съм сигурен, че момчетата ще оставят здравето си на терена, за да поднесат изненада, да зарадват своите фенове и да се класират за следващия кръг. Марибор е фаворит главно заради това, че през последните години играе редовно в европейските турнири. Смятам обаче, че можем да се преборим със съперника. Ние гледаме от мач за мач и не гледаме много напред. Наша цел е да минем първия кръг и в първенството да се концентрираме така, че на края на този сезон да намерим място в челната четворка. Ако се класираме в челната четворка, това ще означава, че като клуб и като отбор сме направили поредната крачка напред. Това са целите ни за следващата година.

- До този момент Ботев Пловдив привлече десет нови футболисти.

- Ще кажа как изглежда сега ситуацията и по-конкретно за трансферите, които направихме досега. След спечелването на Купата на България, посветихме доста време на това да проверим всички млади играчи от академията на Ботев Пловдив, които са в първия и втория отбор, за да видим какъв е техния потенциал и какво точно ще ни трябва за първия отбор. Както казах в предишното ни интервю, за мен е много важна тази пропорция, особено между младите български играчи и по-опитните такива, независимо дали са от България, от Европа или от африканските играчи, които имаме. Затова тези последни резултати към края на първенството за нас не бяха толкова важни. След последния мач веднага пуснахме в почивка основните футболисти.

Цялото интервю четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"