0

П ървият мач на българския национален отбор по футбол в турнира Лига на нациите – с Беларус в унгарския град Залаегерсег от 21,45 часа на 5 септември, беше поверен на опитния румънски рефер Овидиу Хацеган.

44-годишният дипломиран доктор по медицина, който дори е бил университетски преподавател по анатомия, е един от двамата арбитри отвъд Дунава с категория „Елит” на УЕФА заедно с Ищван Ковач.

Помощници на Хацеган ще бъдат неговите сънародници Себастиан Георге и Александру Керей. Четвъртият съдия също е румънец - Андрей Кивулете.

Делегат на УЕФА е Марио Джуран от Босна и Херцеговина, а съдийски наблюдател Шмуел Щейт от Израел.

През март 2022 г. Хацеган претърпя сърдечна операция, след като получи инфаркт, заради което не ръководеше мачове в продължение на 443 дни. След това той се върна като отговорник за ВАР, а през юли 2023-та отново започна да свири в Румъния.

Във визитката си има участия на два европейски шампионата и на едно световно първенство.

На 19 ноември 2018-а по време на мача Германия – Нидерландия (2:2) в същия турнир, в който сега ще изведе България и Беларус – Лигата на нациите, Хацеган научи, че майка му е починала. След срещата той не успя да сдържи сълзите си, а пръв съболезнованията си му поднесе защитникът на „лалетата” Върджил ван Дайк.