0

Р оман Абрамович сдаде управлението на Челси на благотворителната фондация на клуба в отговор на евентуалните санкции, които Обединеното кралство може да му наложи. 55-годишният милиардер бе хванат на мушка заради близостта си до руския президент Владимир Путин, който обяви война на съседна Украйна. Абрамович вече има забрана да живее на Острова, а освен това се смята, че е свързан с корупционни дейности и практики. В английския парламент дори се обявиха да му бъде отнето правото да притежава футболен клуб. САЩ и Европейският съюз наложиха сериозни забрани на именити руски бизнесмени и всичко това може би е накарало Абрамович да се оттегли, тъй като може да навреди на Челси.

„По време на почти двайсетте години, в които съм собственик на Челси, винаги съм смятал, че съм бил пазител на клуба, чиято работа е била да гарантира, че ние сме успешен клуб като днес, както и да надграждаме за бъдещето, като в същото време играем положителна роля в нашата общност. Винаги съм взимал решенията в най-добрия интерес на клуба. Оставам отдаден на тези ценности”, се казва в част от съобщението на Абрамович, публикувано в официалния сайт на „сините”.

"Именно поради тази причина възлагам управлението и грижите на клуба на благотворителната фондация на Челси. Смятам, че в момента те са в най-добра позиция, за да да се грижат за интересите на клуба, играчите, персонала и феновете", пише още Абрамович.

Според „Forbes“ богатството на олигарха възлиза на близо 10 милиарда долара. Той закупи Челси през 2003 година, а неговото управление е най-успешният период в историята на клуба.