0

Н идерландският Аякс и гръцкият Панатинайкос поставиха нов рекорд в международния футбол, след като изпълниха 34 дузпи след равенство 1:1 след два мача и продължение. Грандът от Амстердам излезе победител от маратона с 13:12, стигайки плейофния кръг в Лига Европа.

Аякс, който спечели с 1:0 в Атина миналата седмица, допусна гол в 89-ата минута и това прати мача в последвалия епос на 11-метровите удари. В тях пък бе счупен старият рекорд от 32 дузпи, в който отново имаше нидерландско участие. Това се случи на полуфиналите на европейското първенство за младежи през 2007-а, когато "лалетата" надвиха Англия с 13:12.

Новият международен рекорд обаче изостава значително от абсолютния, който е на ниво вътрешни първенства. Той бе поставен през месец май в мач между третодивизионните израелски СК Димона и Шимшон Тел Авив, които си биха 56 дузпи в полуфиналите на турнира за промоция.

В герой за Аякс се превърна 40-годишният вратар Ремко Пасвеер, който спаси 5 шута от бялата точка и сам вкара един, докато съотборникът му и национал Брайън Броби пропусна 2.

"Пет спасявания са доста, да. Тук-так отразявам дузпи, но чак до такава лудост не бях стигал. Не спрях да вярвам в победата дори и при пропуските на Броби. Това беше странно, тъй като на тренировки той винаги вкарва", скромно заяви Пасвеер след края мача.