0

М инистър-председател на Швеция допреди девет години, IT-специалист от най-високо световно ниво и бивш изпълнителен директор на УЕФА ще се борят кой да бъде следващият президент на Футболната федерация на страната (SvFF), съобщава Ройтерс.

Официално следващият президент на шведската централа трябва да бъде избран на 25-и март, като мандатът е за две години. 

Бившият премиер на скандинавската страна Фредрик Райнфелд получи сериозни препоръки да се захване с работата и кандидатурата му вече е издигната и внесена в деловодството на централата. Министър-председател от 2006-а до 2014-а година като лидер на Умерено-консервативната партия в страната, той никога не е имал каквато и да е връзка с футбола до момента.

"Това е една вълнуваща задача, защото през целия си живот съм се опитвал да намеря обществено-полезни ангажименти. И за мене футболът е точно това - порезен за обществото ни, защото футбол се играе в цялата страна. Футболът е буквално във всяко кътче на Швеция", заяви Райнфелд. 

57-годишният политик е баща на четири деца oт два брака, а в семейството му единствено чичо му е играл и то в трета лига за от отбора на Ханинге.

Другите двама кандидати също са любопитни фигури, като единият от тях е жена. Това е Хелене Барнеков – заемала високи позиции в IT-индустрията в Швеция, управляващ директор в "Майкрософт" и телекомуникационната компания "Телиа". 

58-годишната бизнес-дама е била също така шеф в "Сони Ериксон" за Южна Америка, търговски директор на "Ситибанк" (Швейцария),  по-късно тя става глобален маркетинг мениджър за EMC. 

Сама признава, че всички свои пари инвестира в компютърни фирми и медии, не крие доброто си финансово състояние и иска да превърне шведския футбол в още по-успешен. 

Разведена е, има две деца.

Бившият изпълнителен директор на УЕФА Ларс-Кристер Олсон е третият кандидат. До 2021-а година беше в изпълкома на федерацията, но напусна, за да се върне сега в битката за президентския пост. Беше обвинен в някои нарушения в УЕФА по времето на управлението на Мишел Платини, но с времето, както и самият Платини, успя да изчисти името си и сега е готов за ново предизвикателство.

Предишният президент на шведската федерация Карл-Ерик Нилсон подаде оставка от поста по-рано през 2023-а, след като прекара 10 години на върха. Нилсон е и един от вицепрезидентите на УЕФА и обяви, че ще остане на този пост до изтичането на мандата си през 2025-а година.

Източник: БТА