0

Д ен след като Румъния ошмули 3:0 Украйна, още един отбор от балканската черга постигна впечатляваща победа на европейското в Германия и по ирония на жребия и съдбата – отново над представител на бившия СССР.

Под проливния дъжд в Дортмунд, на фона на побоищата между феновете пред и на стадион „Сигнал Идуна Парк” и на мрачния миньорски ландшафт на Рурската област Турция почти по арийско-домакински прекърши дебютанта Грузия с 3:1 в мач от първия кръг на група F и за сефте стартира участията си на континентални шампионати с успех.

Двата отбора бяха водени от две световни имена на европейския футбол от близкото минало, които едва ли някой си е представял, че един ден ще са треньори в тази част на географията. Но най-популярният спорт е и най-глобален, затова италианецът Винчецо Монтела е начело на Турция, а французинът Вили Саньол селектира Грузия, в чиито редици титуляр с №21 излезе бъдещият съперник на Лудогорец в Шампионската лига – халфът на Динамо Батуми Гиорги Циваишвили.     

Мерт Мюлдюр в 25-ата и Арда Гюлер в 65-ата (с тупалка със 118 км/ч) вкараха красиви голове за комшиите, а в седмата минута на добавеното време Керем Актюркоглу също се разписа. Историческо първо попадение за грузинците на европейско реализира Гиорги Микаутадзе в 32-рата минута.

3 греди (1 за турците и 2 за кавказците), както и отменен от ВАР гол заради засада на Кенан Йълдъз допълниха фактологията на зрелището.

На 22-ри Грузия играе с Чехия, а Турция – с Португалия.