0

„Белите“ от Айнтрахт Франкфурт спечелиха трофея в Лига Европа след 5:4 с дузпи срещу „сините“ от Рейнджърс (1:1 в редовното време и продълженията) и решаващи спасявания с крак на вратаря си Кевин Трап. 

Провали се най-известното име в състава на шотландците – бившият халф на Арсенал Арън Рамзи, под наем от Юве, който бе пуснат в игра броени минути преди края на продълженията именно заради дузпите.

След като в редовното време и продълженията резултатът остана 1:1, точно дузпата на Рамзи бе избита от Трап, този пропуск струва на Рейнджърс победата. Рафаел Боре, който се разписа за германците и в редовното време, закова и дузпата си за крайното 5:4 за Айнтрахт. 

Двубоят в Севиля започна динамично и в петата минута Джон Лундстрам влезе опасно с бутоните напред в лицето на Себастиан Роде и се наложи да бъде оказана лекарска помощ на халфа на германския отбор.

Шест минути след това Дайчи Камада игра индивидуално в наказателното поле и топката му беше избита от ветерана Алън Макгрегър.

В 20-ата минута вратарят на "сините" се намеси решително след удар от близка дистанция на Асгнар Кнауф.

Последваха силни минути за шотландския гранд. В 26-ата минута Джо Арибо шутира опасно към вратата на "орлите", които отвърнаха чрез Филип Костич.

В самия край на първата част Кевин Трап не позволи на Джон Лундстрам да се разпише, а Райън Джак също беше близо до откриване на резултата.

Три минути след началото на втората част Тута стреля от дистанция, но топката прелетя покрай вратата. 

В 53-ата минута отборът на Айнтрахт имаше претенции за отсъждане на дузпа за нарушение на Конър Голдсън срещу Рафаел Боре, но играта продължи след преразглеждането на ВАР.

Минута по-късно Райън Кент стреля неточно, а в 57-ата минута Джибрил Соу върна с глава към Тута, който се подхлъзна и топката стигна до Джо Арибо. Той влезе в наказателното поле и хладнокръвно преодоля Трап за 1:0.

При ответната атака германците пак поискаха дузпа за игра с ръка на Кевин Баси в наказателното поле, но съдията Славко Винчич подмина ситуацията. 

В 67-ата минута Конър Голдсън се подхлъзна и топката достигна до Дайчи Камада, който прехвърли вратаря на Рейнджърс, но топката падна върху мрежата на вратата от външната страна.

В 69-ата минута отборът от Германия изравни - Филип Костич центрира в наказателното поле, Рафаел Боре се измъкна от Голдсън и Калвин Баси и отблизо прати топката в мрежата за 1:1. 

След този гол футболистите на Оливер Гласнер продължиха на натискат своя противник в търсене на обрата. В 77-ата минута резервата Йенс Хауге стреля неточно, пращайки топката над вратата на Макгрегър. 
Пет минути преди края на редовното време Глен Камара изведе Фешън Сакала в наказателното поле, но ударът на нападателя не затрудни Кевин Трап. 

Продълженията преминаха при поделено превъзходство. В 115-ата минута Кристиян Якич беше близо до попадението за Айнтрахт. 

Веднага след това резервата Кемар Руф центрира за Кент, който стреля от 3 м, но Кевин Трап протегна десния си крак и спаси вратата си от сигурен гол. При добавката Стивън Дейвис би неточно, с което накара феновете на Рейнджърс да се хванат за главите в тежко предчувствие за дузпите.

В 120-ата минута Джеймс Тавърниър шутира от фаул, но Трап отново се справи с опасността.

В драмата при последвалите дузпи Трап изби удара от бялата точка на Арън Рамзи, докато Рафаел Боре отбеляза решителния шут от 11 метра във вратата на Рейнджърс за 5:4 и затвърди стропроцентовия актив при изпълненията за "орлите". 

Тимът на Айнтрахт спечели втори европейски трофей в клубната си история след купата на УЕФА през 1980 година.

"Сините" от Рейнджърс триумфират в турнира за купата на носителите на национални купи преди точно половин век, но загубиха общо четвърти финал в евротурнирите. 

Лига Европа 2021/22, финал:

Айнтрахт Франкфурт – Рейнджърс 5:4 след дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията

стадион "Рамон Санчес Писхуан" (Севиля), 42 000 зрители

Айнтрахт: Кевин Трап, Алмами Торе, Тута (59-Макото Хасебе), Еван Н'Дика (100-Кристофър Ленц), Асгнар Кнауф, Джибрил Соу (106-Айдин Хрустич), Себастиан Роде (90-Кристиян Якич), Филип Костич, Йеспер Линдстрьом (73-Йенс Хауге), Дайчи Камада, Рафаел Боре

Рейнджърс: Алън Макгрегър, Джеймс Таверниер, Конър Голдсън, Калвин Баси, Борна Баришич (117-Кемар Руф), Джон Лундстрам, Райън Джак (75-Стивън Дейвис), Глен Камара (91-Скот Арфийлд), Скот Райт (75-Фешън Сакала, 117-Арън Рамзи), Джо Арибо (101-Джеймс Сандс), Райън Кент

голмайстори: 0:1 Джо Арибо 57, 1:1 Рафаел Боре 69

при дузпите: 

0:1 Джеймс Таверниер, 1:1 Кристофър Ленц, 1:2 Стивън Дейвис, 2:2 Айдин Хрустич, 2:3 Скот Арфийлд, 3:3 Дайчи Камада, Арън Рамзи-Кевин Трап спасява, 4:3 Филип Костич, 4:4 Кемар Руф, 5:4 Рафаел Боре 

главен съдия: Славко Винчич (Словения) 

жълти картони: Джо Арибо, Скот Райт (Рейнджърс)