0

Ф еренцварош спечели шампионската титла на Унгария след 0:0 срещу Кишварда. Общо за 35-и път зелено-белите доминират в първенството на страната, а също така сега се случва за шести пореден път (2019-2024), поставяйки нов клубен рекорд. Така след 29 изиграни кръга или четири преди края, Фради – какъвто е прякорът на тима, има непреодолим аванс от 15 точки на върха пред единствения си преследвач тази година – тимът на Пакши. А този тим дори може и да изпусне 2-ото място, защото беше доближен на точка от МОЛ Види (Фехервар).

Най-дългата поредица в историята на Фради беше пет поредни шампионски титли, между 1908 и 1913-а година под ръководството на седемкратния голмайстор на местната лига Имре Шлосер. Но тази поредица беше изравнена миналата година, а днес вече и оставена в историята. Вероятно за най-популярния местен тим следващата цел е да съборят от върха серията на Уйпещ, който е вдигал трофея в страната в седем поредни сезона - между 1969 и 1975-а година и това е номер 2 в ранглистата. Абсолютният рекорд се държи от МТК с 10 поредни шампионски титли (1916-1925), в които вечна заслуга има легендарният английски старши треньор Джими Хоугън, допринесъл за шест от тях. Хоугън е човекът, който поставя ново и по-професионално отношение към тренировките, отразило се в резултатите на клуба и на целия унгарски футбол на по-късен етап.

В настоящия състав има двама играчи, които са били членове на отбора на Фради през всичките шест сезона, завършили с шампионски титли: вратарят Денеш Дибус и Ендре Ботка. Трябва да се добави и Давид Шигер, който също е активен участник във всичките шест златни медала, но подписа договор с Фехервар през януари и сега играе в 3-ия в класирането.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX