0

Ф ИФА обмисля да наложи ново правило и да намали броя на отборите в елитните лиги по света на 18 тима, като по този начин облекчи натоварването на футболистите, съобщава вестник “Сън”.

С тази идея от световната футболна централа обаче искат да намалят все по-силно надигащото се недоволство спрямо все по-големите натоварвания във футбола, но и с користната цел да запазят вече обявения нов формат на Световното клубно първенство с 32 тима, който трябва да стартира през следващото лято.

Именно този нов турнир се превърна в ябълка на раздора в последните дни, когато представители на Премиър лийг, Ла Лига и синдикатите на играчите се обявиха за някаква промяна, а също така заплашиха с бойкот, ако опасенията им не бъдат взети предвид.

Световното клубно първенство предизвика редица полемики

 Световното клубно първенство предизвика редица полемики

“Всички мислим, че в крайна сметка целта на ФИФА е да накара лигите да намалят бройката на отборите до 18. Така от 38 мача в първенството футболистите ще паднат на 34. Може да вложат пари в работна група, която да обяви, че има твърде много натоварване на домашната сцена и лигите трябва да намалят отборите си от 20 на 18. Това ще окаже най-малко въздействие на футболистите, които играят на международно ниво,” заявява източник на “Сън” пред медията.

Подобно решение от страна на световната футболна централа може да окаже изключително сериозно влияние най-вече върху най-големите европейски лиги като Ла Лига и Премиър лийг, където все още отборите са 20 в елитните дивизии, а бройката срещи се отразява пряко и върху парите от телевизионни права. В италианската Серия А вече на няколко пъти представители на водещите тимове изразиха желание именно за такава корекция и намаляване на тимовете.