0

О брат настъпи в ситуацията със звездата на Франция Килиан Мбапе. Часове след като изработи измъчената победа с 1:0 над Австрия и стана ясно, че е със счупен нос и му предстои операция в Дюселдорф, от щаба на “петлите” съобщиха, че 25-годишният нападател ще отърве ножа.

Мбапе, който открито се обяви в подкрепа на президента на републиката Емануел Макрон срещу националистите на подкокоросваната от Русия Марин льо Пен на предстоящите извънредни избори и въпреки забраната на футболната федерация говори по темата пред журналисти, дори се завърна в базата на тима.

"Килиан ще се подложи на лечение в следващите дни, но няма да се налага на операция в близко бъдеще. Ще му бъде направена маска, за да може да се върне на терена след периода на лечение", се казва в официално изявление на лекарския щаб и лично на д-р Франк льо Гал, който диагностицира фрактурата.

Автоголът на Максимилиан Вьобер, предизвикан от рутинно, но брилянтно отиграване на Мбапе, донесе на Дидие Дешан победа №100 като селекционер, но въпреки това „петлите” не убедиха, че са сила. Затова и евентуалната липса на най-голямото им име изглежда твърде потискаща за цялата нация.
"Френският отбор не е същият без Килиан. Надявам се да може да продължи да бъде с нас", коментира самият Дешан.

В същото време големи притеснения за състоянието на Мбапе изразиха от новия му клуб Реал Мадрид.

"Загрижени сме за контузията на Килиан, но до 1 юли той официално не е наш играч. Тъй като отборът на Франция е на европейското, нормално е да мислят за своите интереси, а не за интересите на Реал Мадрид. Дотогава сме с вързани ръце и крака“, заявиха от Кралския клуб пред вестник АС.

Реал Мадрид разполага с технологията за създаване на модернизирани маски, които футболистите носят, когато имат счупени лицеви кости. С такива се подвизаваха бившият капитан Серхио Рамос преди 7 години и централният защтиник и чистокръвен ариец Антонио Рюдигер преди 2.