0

З а последните мачове в група D ще се говори дълго, защото те почти сигурно ще променят хода на цялото 17-о европейско в Германия.

Сензационно на първо място в класирането завърши Австрия след 5-голов трилър на Олимпийския стадион в Берлин с Нидерландия. Тимът на немския треньор Ралф Рангник хвърли феновете на алпийската страна в адреналинен екстаз и шнапс делириум, побеждавайки континенталния първенец от 1988-а с 3:2. Драмата започна в 6-ата минута, когато Дониел Мален си заши най-бързия автогол в историята на турнира и Австрия излезе напред. Нидерландия изравни чрез Коди Гакпо в 47-ата, но позволи на съперника си да дръпне отново в 59-ата благодарение попадението на Романо Шмид, преди Мемфис Депай да добута нещата до паритет четвърт час преди края. „Лелетата” обаче бяха попарени в 80-ата, когато Марсел Забицер оформи крайния резултат.

Така Австрия превзе върха в класирането с 6 точки, оставяйки Франция на унизителното за големите си претенции на двукратен европейски шампион второ място. В Дортмунд, в сърцето на миньорската Рурска област, „петлите” изкопаха във въглищния ландшафт огромна дупка за националното си самочувствие, след като направиха 1:1 с изпадналия тим на Полша. Срещата ще се запомни с маската на капитана им Килиан Мбапе, играл като Зоро заради счупен нос и реализирал първия си гол на турнира – от дузпа в 56-ата минута за радост на френските фенове и фенки, избрали подобен тренд в аутфита си. За да дойде 79-ата, когато другият капитан – този на Полша – Роберт Левандовски, който последните 2 срещи излизаше почти на куц крак, с втората дузпа в мача гилотинира надеждата на своите именити опоненти за първото място. А най-лошото за Франция тепърва предстои, защото втората позиция натресе отбора на Дидие Дешан в страховита компания във въртележката на регламента от 1/8-финалите нататък.

Остана, разбира се, да отбележим, че „лалетата” не увехнаха съвсем, защото точковият им актив ги класира в елиминационната фаза.

Крайно класиране в група D:
1. Австрия 6:4            6 осминафинал
2. Франция 2:1            5 осминафинал
3. Нидерландия 4:4   4 осминафинал
4. Полша 3:6                1 отпада