0

Ф ренската спортна министърка Роксана Марасинеану призова националната футболна федерация да прекъсна футболното насилие в страната със строги мерки след последните инциденти от петък вечер, съобщава спортният ежедневник "Екип".

Марасинеану е писала на президента на френската федерация Ноел Льо Грае по повод инцидентите, които доведоха до прекратяването на мача за Купата на Франция между втородивизионния Пари ФК и Олимпик Лион.

Първоначално мачът бе прекъснат, но след това не бе подновен, след като фенове се биха на трибуните, летяха димки, факли и сигнални ракети, а ултраси нахлуха и на терена, когато полицията влезе на трибуните.


Дисциплинарната комисия на федерацията обяви, че ще се събере в понеделник, а Льо Грае нарече последните случаи на насилие "катастрофални".


Миналия месец Олимпик Лион бе наказан да играе два мача пред празни трибуни, след като мачът им с Олимпик Марсилия бе прекъснат заради удар в главата на Димитри Пайе с пълна бутилка с вода, хвърлена от феновете на тима.
Междувременно от Олимпик Лион съобщиха, че забраняват на своите привърженици да присъстват на гостуванията на тима след поредния инцидент, станал по време на гостуването на Пари ФК.

"Повече от всякога трябва да изкореним този феномен на хулиганство и да забраних всички тези, които са врагове на футбола, но е нужно да се накажат и клубовете, които те подкрепят. В този контекст и до второ нареждане и докато бъдат идентифицирани авторите на нахлуването на терена в петък, Олимпик Лион реши да забрани на групи от фенове да подкрепят отбора при гостувания", написаха от клуба в комюнике.
В сряда и президентът на Олимпик Лион Жан-Мишел Олас беше наказан 5 мача да на присъства на стадиона, тъй като атакува вербално съдията на мача с Олимпик Марсилия.