0

Л юксембург беше играчка в ръцете на Португалия, която не показа милост, за да постигне шестата си победа, откакто Роберто Мартинес пое отбора. Цифрите след 6 кръга в квалификационната група J са страховити: 24 отбелязани гола без нито един допуснат.

А понеделнишкото 9:0 е най-голямата победа в историята на португалския отбор, при това в рекорда Кристиано Роналдо присъства с ... отсъствието си - той не игра..

В мача срещу Люксембург, който до този кръг делеше второ място в групата със Словакия, най-много блесна Бруно Фернандеш. Той вкара чак в 82-ата минута, когато резултатът вече беше 7:0, но това беше черешката на тортата за фантастичната му игра. 

Преди това Гонсало Рамос, Инасио и Жота вече отбелязаха по 2, към които се присъедини Рикардо Орта с много силен удар от наказателното поле.

При три от попаденията на съотборниците си Бруно Фернандеш даде последен голов пас. Два от тях, първият от Инасио и първият от Жота, с високи подавания с външната част на крака в най-чистия стил на Куарешма. В първото на Рамос той също беше ключов при отнемането на топката от защитниците, когато те се опитаха да я върнат отзад. 

Плеймейкърът, който взе капитанската лента при смяната на Бернардо Силва, беше този, който водеше отбора в отсъствието на Кристиано. По време на мача той създаде седем положения.

В последните минути Жоао Феликс, който не се беше появявал много дотогава, отбеляза страхотен гол, за да покаже непокътнатата си класа, въпреки липсата му на игрови ритъм. Той я получи на границата на наказателното поле, освободи пространство за удар и пласира топката в далечния ъгъл. 

В другите два мача от групата Исландия победи с 1:0 Босна и Херцеговина, а Словакия се наложи с 3:0 вкъщи над аутсайдера Лихтенщайн. Португалия е начело с 18 точки от 18 възможни, следват Словакия с 13, Люксембург с 10, Босна и Исландия са с по 6, на последното място е Лихтенщайн без точки и голова разлика 1:19.