0

Д есетте южноамерикански отбора ще влязат в организираната в Европа от УЕФА Лига на нациите от 2024 г., съобщи ESPN. Двете континентални футболни централи – УЕФА и КОНМЕБОЛ по този начин ще се опълчат на намерението на ФИФА да организира световните първенства на 2 години, вместо на 4 г., както е сега. Новата Лига на нациите, в която срещу европейските гиганти ще се изправят отбори като Бразилия, Аржентина,  Колумбия, обещава да бъде много атрактивна и за зрителите, а съответно и за телевизиите с техните рекламодатели.

Сега УЕФА и КОНМЕБОЛ работят за включване на южноамериканските отбори в Лигата на нациите, съставена досега само от европейски отбори. Най-висшите европейски и южноамерикански футболни организации подписаха споразумение, с което десетте отбора от Южна Америка ще станат част от Лигата на нациите на УЕФА от 2024 г., годината, в която споразумението ще бъде подновено и, между другото, състава на турнира.

Това става след подновяването на Меморандума за разбирателство, подписан от УЕФА и КОНМЕБОЛ тази седмица, който ще започне с т. нар. Finalísima, мач между Италия и Аржентина като шампиони съответно от Евро 2020 и на Копа Америка. Този Меморандум ще бъде валиден най-малко до 30 юни 2028 г.



Мачовете ще продължат да се провеждат на европейска територия, като шестте най-добре класирани отбора на КОНМЕБОЛ влизат директно в Лига А на Лигата на нациите на УЕФА, така че тя ще бъде съставена от 22 отбора, а останалите четири южноамерикански селекции се присъединяват към Лига В , която ще е с общо 20 отбора, както обяви Збигнев Бониек, вицепрезидент на УЕФА.

„Това е последната „Лига на нациите на УЕФА“ с този формат. Имахме среща с КОНМЕБОЛ и от 2024 г. южноамериканските отбори ще се присъединят към състезанието. До 22 отбора ще играят в Лига А, в която в момента се състезават 16 отбора. Шест от тях ще бъдат от зоната КОНМЕБОЛ. Останалите четири отбора ще бъдат добавени към Лига В."

"Лиги C и D ще се играят по същите правила като сега. Нищо няма да се промени", каза той. "Форматът? Все още работим по него“, призна Бониек, бившата голяма звезда на Ювентус от периода с Платини.

Ако промяната във формата бъде потвърдена, това би било положително финансово подсилване за южноамериканските отбори с атрактивни мачове срещу европейски съперници от първо ниво в допълнение към винаги конкурентоспособните квалификации за Световно първенство в Южна Америка. Нещо, което не е правено никога преди раждането на Лигата на нациите.