0

Б ившият президент на Европейската футболна централа (УЕФА) Мишел Платини не възнамерява да се връща към спорта като администратор след оправдателната си присъда в швейцарски съд по делото за измама и корупция, по което бе обвиняем заедно със Сеп Блатер, бившият шеф на ФИФА.

67-годишният Платини обяви решението си в интервю за френската телевизия LCI. Той и бившият президент на Международната федерация по футбол (ФИФА) Блатер бяха оправдани след като федералният криминален съд в Швейцария отряза прокуратурата, която настояваше за условни присъди по година и осем месеца, както и финансова санкция за Платини в размер на 2.2 милиона швейцарски франка.

Той бе обвинен за "незаконно получаване, за сметка на ФИФА, плащане от два милиона швейцарски франка" (1,8 милиона евро) в своя полза. Платини увери, че оправдаването му "не е изненада".

„Знам какво съм направил и какво не съм направил“, каза той. „Като се имат предвид всички лъжи и клевети, (оправдателната му присъда) дойде като изненада за много хора, но не и за широката общественост“, продължи бившият президент на УЕФА.

"Хората на улицата никога не са вярвали на тази история. Това е голямата ми победа." Сега Мишел Платини иска да разбере "защо се случи така", за да гарантира, че "това няма да се повтори в бъдеще". В тази насока 3-кратният носител на Златната топка подаде жалба "във Франция и Швейцария, за да разбере истината".

Вече оправдан, Мишел Платини обаче отказва да се върне при футболните власти. „Аз съм в медиите от 50 години. Семейството ми и аз имаме нужда от медийна почивка. Реших да не се кандидатирам за ФИФА, УЕФА, Френската федерация по футбол, Фифпро“, заявява 67-годишната футболна легенда, която „иска да остарее тихо." „Това са решения, взети отдавна, но исках да го кажа с високо вдигната глава, а не под обвинение."

Това не означава, че Мишел Платини се пенсионира. „Винаги съм казвал, че ако има нещо интересно за футбола, бих го направил – и имам интересни идеи – но не в тези институции“, настоява той. "Това са светове, които ме притесняваха. Не искам да се връщам там. Винаги ще бъда привърженик на футбола, а не на тези институции. Този свят вече не ме интересува, бях разочарован."

„Не се отказвам от футбола, но няма да се завърна в институции, които ме пречупиха", каза още европейският шампион с Франция от 1984 година и трикратен носител на Златната топка.