0

С ветът на футбола се сбогува с легендарния Франц Бекенбауер. Кайзера напусна този свят на 78-годишна възраст. Той е един от тримата, печелили Световното първенство и като футболист, и като треньор.

Носителят на "Златната топка" от 1994 година Христо Стоичков изказа съболезнованията си.

"Поклон, Кайзер Франц! Ти си един от най-великите в историята на нашия спорт! Ти си един от най-големите приятели на българския футбол! Твоето име завинаги ще е на най-първо място! Почивай в мир, хер Бекенбауер!"

Президентът на ФИФА Джани Инфантино изрази съболезнования за смъртта на бившия световен и европейски шампион Франц Бекенбауер, като го нарече истинска легенда на световния футбол. 

"Бекенбауер е легенда на германския и на световния футбол. Кайзер Франц (прякорът на Бекенбауер) беше велик човек, приятел на футбола, шампион и истинска легенда. Никога няма да те забравим, Франц", написа Инфантино в профила си в Инстаграм.

Легендата на германския футбол и бивш селекционер на националния отбор на България Лотар Матеус изказа съжалението си от смъртта на Франц Бекенбауер.

„Шокът е дълбок, въпреки че знаех, че Франц не се чувства добре. Смъртта му е загуба за футбола и за Германия като цяло. Той беше един от най-великите като играч и треньор, но и извън терена", сподели Лотар Матеус, който бе близък приятел на Кайзера.

"Франц беше изключителна личност, не само във футбола, и се радваше на световно признание. Всеки, който го е познавал, знае колко велик и щедър беше Франц. Един добър приятел ни напусна. Ще ми липсва, ще ни липсва на всички!”, каза още Матеус.

Изпълнителният директор на Германската футболна лига и Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке определи починалия Франц Бекенбауер за най-великия германски футболист за всички времена.

"Всяко едно преживяване, което имах лично с Франц, беше повече от прекрасно. Все още си спомням, че настръхнах, когато той ми предложи да го наричам с малкото му име след края на нашето първенство през сезон 2010-2011. Наистина можем само да се преклоним пред това, което Франц Бекенбауер е направил за Германия и германския футбол. Това е най-великият германски играч, но и велик човек", заяви Вацке, след като семейството на Бекенбауер съобщи за смъртта на 78-годишната легенда на световния футбол.

Бекенбауер ще се запомни с това, че е изключително успешен както като футболист, така и като треньор и ръководител. Той постига много на клубно ниво, където играе в Байерн Мюнхен, Хамбургер и Ню Йорк Космос.