0

Б арселона постигна принципно споразумение с Ханзи Флик да поеме треньорския пост от Шави Ернандес, който е взет на прицел от президента Жоан Лапорта, съобщи „АС“.

Това стана след светкавичното пътуване в сряда в Лондон на спортния директор Деко и на футболния координатор Боян Къркич, бивши играчи на каталунците.

Флик, бивш треньор на Байерн и на Бундестима, е дал принципното си съгласие за 2-годишен ангажимент. Това, че нещата са много сериозни, доказва и присъствието на срещата на агента на германеца, който е знаменитият Пини Захави.

Преди назначаването на Флик да бъде обявено официално Барселона трябва да уреди раздялата с Шави и останалите от екипа му.

Което ще почака, тъй като в неделя Барса има мач със Севиля.

За понеделник или вторник е предвидена среща на Шави със Спортната комисия на клуба, в която са също Деко и Къркич, на която ще бъдат обяснени причините за уволнението му.

Това решение трябва да бъде одобрено в четвъртък от Борда на директорите, въпреки че по принцип не се очаква изненада: повечето от директорите вече се застъпиха за неговото напускане.

От обкръжението на Шави уверяват, че треньорът е готов да се откаже от солидна част от полагащата му се компенсация за оставащата година от договора, стига клубът да се ангажира да възмезди подобаващо помощниците му.

Флик е в орбитата на каталунците не от вчера. Откакто Шави обяви през януари, че напуска след края на сезона, германският треньор се нареди начело сред фаворитите на Лапорта, който, освен всичко друго, има много топла връзка с агента му Захави.

Ханзи Флик дори започна да учи испански и да попива футболните концепции на Барселона.  Отказът му тези дни да води Челси след съобщението за напускането на Маурисио Почетино, също бе показателно за твърдото му желание да седне на пейката на каталунците.

Самият президент Лапорта винаги е бил привърженик на германската треньорска школа, като по-рано опита да ангажира Юлиан Нагелсман и Томас Тухел. 

Двама от най-великите германски треньори са били начело на Барселония миналия век: Хенес Вайсвалер (1975-76) и Удо Латек (1981-83).

Самият Ханзи Флик е до болка добре познато име сред феновете на Барселона – като треньор на най-успешния отбор на Байерн Мюнхен в историята (с 6 титли за един сезон), именно той причини на каталунците унизителния шамар 2:8 на 1/4-финал в ШЛ, игран в Лисабон през 2020 г.

След Байерн и 25 мача начело на националния на Германия Фанзи Флик е безработен вече 8 месеца. По всичко личи, че от 1 юли той вече ще има нова работа, отбелязва „АС“.