0

Г ероят на Германия Марио Гьотце успя да възроди кариерата си, благодарение на йога и таекундо, пише испанският вестник „Марка“.

Преди 10 години Марио Гьотце бе една от големите звезди на футбола. Той беше в основата на историческия отбор на Борусия Дортмунд, воден от Юрген Клоп, който спечели две титли в Бундеслигата през 2011 и 2012, а освен това игра и финал в Шампионската лига през 2013, загубен от Байерн Мюнхен. Преди това на полуфинала Дортмунд смачка с 4:1 Реал Мадрид в първия мач. Сега Гьотце се готви за нов мач срещу кралския клуб. Германецът е едно от новите попълнения на Айнтрахт, а носителят на трофея в Лига Европа излиза срещу Реал в мач за Суперкупата на Европа в сряда.

В тези 10 години животът на Гьотце мина през големи възходи и падения. Върхът със сигурност е 13 юли 2014, когато на „Маракана“ той вкара победния гол за Германия срещу Аржентина на финала на световното първенство в 113-ата минута. 

„Покажи на света, че си по-добър от Меси“, му каза тогава селекционерът на Бундестима Йоахим Льов преди да го прати на терена като резерва. 

Вместо обаче да стане вечна легенда, по подобие на автора на победния гол на финала на световното 4 години по-рано Андрес Иниеста, животът на Гьотце се разви по друг начин. Оказа се, че онази вечер в Рио е като оазис насред пустиня, в която той тепърва трябваше да влезе. 

Той си тръгна със скандал от Дортмунд още преди онзи финал, като се оказа, че е подписал договор с Байерн. Феновете на Борусия го обявиха за предател. Той така и не успя да се наложи в Байерн, а през 2016 г. се върна в Дортмунд. Проблемите му обаче продължиха и там, а ролята му в тима ставаше все по-малка до 2020 г., когато той напусна в посока ПСВ Айндховен. Гьотце имаше чести мускулни травми, а освен това и проблем с метаболизма, заради който отсъства дълго време. Тялото му просто отказваше да функционира като преди.

Гьотце обаче намери начин да излезе от спиралата, в която се въртеше години наред. Бившият германски национал откри йогата, а това му помогна да си върне формата.  Гьотце практикува йога поне веднъж седмично, а сесията продължава 3 часа и половина. Освен това, той заложи и на таекуондо, което също даде добър резултат. 

Миналия сезон Гьотце изигра 52 мача и вкара 12 гола за ПСВ, а тимът спечели Купата и Суперкупата на Нидерландия.

Гьотце посочва като основа на възраждането на кариерата си и цитат от Рафаел Надал, който го вдъхновява да продължи да работи: „Всеки ден трябва да работиш върху психиката си извън корта. Това важи за всички. Не се оплакваш, когато играеш зле, когато се появи болка. Не. Трябва да имаш позитивно отношение. Излизаш всеки ден със страст да тренираш, ден след ден. Това е истинската работа за психиката.“