0

М ехмед Алиспахич (босненски халф, играл за Динамо Загреб) от 2011 до 2013 г. даде интервю пред хърватското издание „Ютарни лист“, в което в подробности разказва как са минали двата мача на „модрите“ с Лудогорец през лятото на 2012 г. Първата среща в Разград завърши 1:1 с късен изравнителен гол на Анте Рукавина, а на реванша Домагой Вида в 98-ата минута донесе 3:2 и съответно класиране на Динамо в следващата фаза. Именно Алиспахич бе човекът, който асистира на Вида.

„Когато изтеглихме Лудогорец като съперник, той беше непознат за медиите, но и за всички нас във футбола, защото те току-що бяха се качили на такова ниво. Имаха страхотен отбор. Усетихме го още в първия мач в Разград, където срещата завърши 1:1. В реванша ги приехме по-сериозно, но пак имахме много проблеми и инфарктен край“, спомня си много добре Алиспахич, който сега е на 35 години. Той приключи своята кариера и сега работи в в аматьорския Водице.

Относно реванша на „Максимир“ Алиспахич си спомни: „Съдията даде 5 минути продължение, но заради търкалянето на играчите на Лудогорец, добави още 3 минути. В този период някак стигнахме го корнер. Изпълних го така, че топката излезе от наказателното поле, Бадел върна към Самир, той пак към мен. Тогава майсторски се отървах от съперника с финт, нагласих си топката на левия крак и центрирах вътре към Вида. Беше изблик на ентусиазъм и голям ден за клуба. Динамо нямаше втори шанс тогава, трябваше да победим, защото щяхме да изпаднем от Европа“, разказва Спахич. „Имаше голям натиск към нас. Никой не познаваше този отбор, те имаха много добри индивидуалности и бяха силни като колектив. Беше прекрасен момент за нас, че ги отстранихме... И ужасно стресиращ. Финансовият ни директор Ливио Чвърк имаше проблеми със сърцето в съблекалнята и бе откаран в спешното отделение“, припомня Алиспахич.

В момента босненецът живее във Водице, където Динамо Загреб отседна през май преди мача с Шибеник. „Дойдох в хотела, за да видя треньора Анте Чачич и хората от клуба. Чачич ми каза, че често е пускал видео от реванша с Лудогорец на отборите, които по-късно води, за да докаже на играчите, че отборът е останал спокоен под негово ръководство. Очевидно тази среща и този момент са в паметта му...“, казва босненецът. „Не сме взели допълнителни премии за елиминирането на Лудогорец. Само обичайните тогава. Любопитно е, че историята се повтаря 10 години по-късно. През 2012 г. Динамо стана шампион срещу Шибеник с треньор Чачич, и игра срещу Лудогорец. Сега отборът пак затвърди титлата си срещу Шибеник, пак треньор е Чачич и пак ще играе срещу българите“, казва Алиспахич. „След реванша с Лудогорец, Домагой Вида ми благодари за асистенцията. Празнувахме с по една-две бири“, спомня си още Мехмед.