0

Т рансферът на Сонко Сундберг в Лудогорец разбуни духовете в българския футбол, но не чак толкова много, колкото се очакваше. Причината е ясна – Левски получи много солидна сума, която може да достигне 800 000 евро, за футболист, който щеше да си тръгне без пари след около 11 месеца. Силната игра на „сините“ под ръководството на Николай Костов, обаче направи така, че феновете на Левски поне за момента напълно да забравят гамбийския национал. Или както самият Костов каза: „Вече ни е безразличен“, пише днес в. "Мач Телеграф".

Същевременно обаче Сонко отвори нова страница в своята кариера и вече натрупа два мача за Лудогорец. Дебютът му беше доста лесен и не знаем дали изобщо той изпоти екипа си – при 5:0 срещу Ботев Вр. 

Вторият му мач обаче беше съвсем друга бира – гостуването на Астана. На изкуствения терен в далечен Казахстан Сундберг беше един от тримата централни защитници. И определено можем да кажем, че беше футболистът най в час, тъй като Русо отново напомни за пролетните си грешки, а Оливие Вердон е извън всякаква форма. Няма никакъв спор, че защитата на Лудогорец през този сезон е като швейцарско сирене. И това се вижда при гостуванията на отбора в Европа, където неминуемо се допускат по 2 гола – срещу Балкани, срещу Олимпия Любляна и срещу Астана.

Точно заради това привличането на футболист като Сонко Сундберг беше жизненоважно за шампионите. И тук изобщо не говорим за неговия гол срещу Астана, който в крайна сметка може да има много голяма тежест. Гамбиецът е лидер и не случайно Николай Костов и играчите го избраха за капитан на Левски, малко преди да се случи трансфера в Лудогорец.

Такъв играч му трябваше на Ивайло Петев, защото нито един от настоящите бранители няма профила на Сундберг – Пластун е бавен, Русо е рисков, а Вердон е слаб с глава. Ако всичко е наред, през сезона двойката централни бранители на „орлите“ би трябвало да бъде Сундберг и Диниш Алмейда, тъй като съвсем скоро бившият футболист на Локо Пд ще бъде здрав.