0

Л удогорец и Брюж обявиха вчера най-чаканият трансфер у нас – рекордният на Игор Тиаго в белгийския гранд. По него в касата на „орлите“ ще влязат умопомрачителните 8 млн. евро. Само ще отбележим, че за влизане в групите на Шампионската лига, каквато е голямата цел на разградчани, УЕФА изплаща 15,64 млн. евро. Тоест половината от тези пари вече са осигурени.

А тепърва Лудогорец ще започне своето евроучастие, като и там целта ще са първите групи в ШЛ от сезон 2016/17, с утешителни награди Лига Европа и Лига на конференциите. Реално трябва да се случи нечувана глупост, за да няма еврофутбол в Разград минимум до декември.

Но да се върнем на Игор Тиаго. Неговият трансфер показва какъв трябва да е пътят не само на Лудогорец, но и на повечето български клубове. Ясно е, че в един по-хубав свят нашите отбори ще създават свои юноши и ще ги продават в Европа за много пари. Но тъй като това в момента това е трудно постижимо, е по-добре когато се привличат чужденци, поне те да са млади, за да имат поле за развитие. А не в края на кариерите си и дошли, за да изкарат някое евро.

Но Игор Тиаго е наистина уникален случай. Той блестя само един полусезон, но това накара Брюж да извади 8 млн. евро за него. Когато бразилецът дойде у нас през февруари 2022 г., той за пръв път видя сняг и минусови температури. Игра за „Б“ отбора и едва ли някой е очаквал, че само година по-късно това ще е рекордният трансфер в българския футбол.

Той беше трети избор за нападател след Пиерос Сотириу и Матиас Тисера. Но нещата бързо се обърнаха. Тиаго бе титуляр в Европа при Анте Шимунджа, но не беше убедителен и бе ротиран с Тисера. След идването на Ивайло Петев обаче всичко се промени и Тиаго стана машина за голове. Ако от Брюж са имали някакви съмнения около трансфера, то те трябва да са отпаднали през последните 2 месеца, в които бразилецът беше като развързан. Той има всичко – бърз е, физически здрав, млад е, само на 21 години, играе добре с глава. Трябва да работи за техника и по-добър удар. Но в Белгия, където знаят как да развиват младите, ще го научат на всичко.

Много правилно Лудогорец си запази и 12,5% от негов следващ трансфер, а клаузата му както съобщихме, е 30 млн. евро.

21-годишният Игор Тиаго показва и на младите българи какво трябва да правят, за да се развиват. Той беше в нищото и цъкаше във Втора лига, но не сведе глава и тренираше като звяр, за да направи голямата крачка в своята кариера. Дано и много наши сънародници последват неговия пример.