0

„Каква е тайната на Испания? Защитаваш се като малък отбор и атакуваш като голям“. Този цитат на най-добрия играч на Евро 2024 Родри може да окачестви играта на родния шампион Лудогорец в Баку, където „орлите“ записаха един от най-силните си мачове като гости в последните години и заслужено спечелиха с 2:1. Георги Дерменджиев така бе наредил своите две дефанзивни линии, че празните пространства бяха мираж за бързите атакуващи футболисти на азерите.

След двете слаби представяния като гост – на Динамо Батуми и Динамо Минск, този път опитният треньор взе мерки и пусна от първата минута играчи, които не са рискови и са силни в защита. Фон Витри излезе за сметка на Сон, Дуарте смени Чочев, Нареси – Неделев, а Кайо Видал – Рик. Всички това даде огромен ефект, защото Лудогорец се защитаваше с две линии – четиримата защитници и пред тях тримата дефанзивни халфове, както и двете крила – Текпетей и Кайо Видал.

В интерес на истината Дерменджиев вече изрепетира този футбол в 4 мача от началото на сезона – двата с Динамо Батуми, домакинството на ЦСКА и гостуването на Динамо Минск в Унгария, когато в определени моменти той даде топката на противника и видя защитата си подложена на натиск. Срещу Батуми и първото полувреме срещу ЦСКА „орлите“ определено се чувстваха дискомофортно от този стил, но се видя, че с прогреса на сезона започват да свикват и не им представлява трудност да играят като „малък отбор в защита“, както казва испанският символ Родри. Но този стил е много, ама много далеч от глуха отбрана. Лудогорец знае и как да атакува като голям отбор, нещо насложено през годините. 

Целия материал четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"