0

Б езоблачното царуване на Байерн Мюнхен най-сетне приключи. След 11 поредни титли дежурният шампион сдаде първото място в Бундеслигата на Байер Леверкузен, който през миналия сезон стана първи със 17 точки аванс пред втория. На всичкото отгоре в последния момент Щутгарт изпревариха с една точка баварците и те останаха едва трети. При Томас Тухел Байерн отстъпиха във всички направления. Това принуди шефовете на клуба да започнат трескаво издирване на нов наставник. Цели осем треньори, включително Унай Емери, Шаби Алонсо и Ралф Рагник, първоначално бяха одобрявани, но впоследствие отпадаха от списъка и така се стигна до привличането на Венсан Компани. Изборът на белгиеца е много рисков ход. Последната му работа бе начело на Бърнли, който под неговото ръководство изпадна от Висшата лига. В същото време от Байерн се очаква да играе за титлата в Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига, но дали грандът е готов да воюва успешно и на трите фронта?

Настроението

Дори най-заклетите фенове на баварците знаеха, че хегемонията на отбора няма да продължи вечно, но въпреки това отстъплението с голяма точкова разлика от Байер Леверкузен остави горчив послевкус. Нотка оптимизъм дадоха спешните мерки да бъде съкратена драстично раздутата селекция и да се оформи стегнато ядро, което отговаря на вижданията на Компани.

Назначението на Компани е рисков ход.

 Назначението на Компани е рисков ход.
Getty Images

Легендата на Манчестър Сити изобщо не отговаряше на профила на идеалния треньор, но успя да се приспособи изключително бързо и на свой ред се превърна в заклет привърженик на отбора. Според информация на Goal.com Компани поддържа близки контакти с феновете и редовно обсъжда с тях теми като селекцията. Те са склонни да му простят липсата на треньорски опит и потенциалния слаб старт на сезона, стига той в крайна сметка да върне Байерн там, където му е мястото. Толерансът към 38-годишния специалист обаче вероятно ще приключи в петия кръг. Тогава тимът от Мюнхен ще се изправи срещу действащия шампион и феновете надали ще преглътнат още една загуба.

Трансферите

Байерн привлече пет нови попълнения през летния трансферен прозорец, включително обещаващия 21-годишен германски нападател Арминдо Сиб, който веднага бе даден под наем в Майнц. В клуба идва японският национал Хироки Ито, който направи страхотен сезон в Щутгарт и трябва да даде сигурност в защитния вал. Най-ключовите попълнения обаче идват от Висшата лига. Михаел Олисе и Жоао Палиня бяха привлечени за общо 104 млн. евро. Първият идва в Германия, след като по време на престоя си в Кристъл Палас се утвърди като един от най-обещаващите нападатели в Европа, отбелязвайки 10 гола в 19 мача от Висшата лига през миналата кампания. 29-годишният Палиня пък бе ключовият играч за водения от Марко Силва Фулъм. Преговорите за трансфера му на „Алианц Арена“ се проточиха цяла година. В същото време Байерн трябваше да се освободят от доста излишни играчи. Американецът Малик Тилман бе продаден на ПСВ Айндховен, след като бе изкарал успешен период под наем при „филипсите”. Дефанзивното дуо Матейс де Лихт и Нусаир Мазрауи бяха продадени на Манчестър Юнайтед за общо 70 млн. евро. Кингсли Коман най-вероятно ще е следващият, който ще напусне, като към него има интерес от Барселона. В последно време упорито се говори, че Леон Горецка също е излишен. Джошуа Кимих, Алфонсо Дейвис и Лерой Сане влизат в последната година на своите договори и при отказ да преподпишат ще бъдат скоростно разкарани. Към провал върви обаче привличането на централния защитник на Байер Йонатан Тах. Той отказа да поднови договора си с „аспирините” и потенциалното му привличане от баварците се смяташе за стратегически ход, защото обезкървява прекия конкурент за Сребърната салатиера. Трансферът обаче зацикли и отборът на Шаби Алонсо остава непокътнат.

Тактиката

Това е слабото място на Компани. Последният му сезон бе катастрофа. Бяха похарчени общо 90 млн. паунда за нови играчи, които с малки изключения не оправдаха завишените очаквания. Някъде по средата на сезона белгиецът се опита да затегне дисциплината с много здрави тренировки, но нищо не се получи. Бърнли отстъпваха на всички и в двете фази на играта, а физическото състояние на футболистите бе отчайващо. В интерес на истината шефовете на Байерн се надяват, че той ще повтори не последния, а предпоследния си сезон, когато „виненочервените“ мачкаха всички в Чемпиъншип и преминаха психологическата граница от 100 точки в рамките на една кампания. Тимът на Компани редуваше формация 3-3-3-1 с 3-2-2-3, когато атакуваше. В защита се групираше в 4-3-3, 4-4-2 или 4-2-3-1. В сегашния си отбор специалистът ще разполага с футболисти, които са в много по-добра физическа форма и са тактически по-грамотни, за да се преливат в различните формации.

Ключът

Формата на Хари Кейн ще е от ключово значение за амбициите на Байерн.

 Формата на Хари Кейн ще е от ключово значение за амбициите на Байерн.
Getty Images

Хари Кейн е един от много малкото футболисти на Байерн, който може да се обърне към миналия сезон, без да се срамува. Кейн заби 44 гола във всички турнири след многомилионния трансфер от Тотнъм. В лицето на 31-годишния нападател Байерн най-сетне откри достоен заместник на Роберт Левандовски. Английският национал заформи страхотно партньорство с Джамал Мусиала и Сане. Той има качеството да увлича защитниците и така да отваря пространства за своя отбор. Сега с привличането на Олисе ще има солиден играч, който да го захранва с голови пасове. Последното е от ключово значение, за да бъде пречупен Леверкузен в първенството и да се разчисти пътят за успешен поход в Шампионската лига.

Програма минимум за Компани е да върне титлата, макар че това може да не е достатъчно да запази поста си. Той ще трябва да постигне с Байрен най-предно класиране и в Шампионската лига.

Джеймс Уестуд, Goal.com