0

О бявени бяха челните тройки в класацията на УЕФА за най-добър футболист и най-добър треньор за сезон 2021/22. Победителите ще бъдат оповестени на 25 август в Истанбул по време на тегленето на жребия за груповата фаза на Шампионската лига за 2022/23.

Играч на годината със сигурност ще е футболист на Реал Мадрид, спечелил досега Ла Лига, Шампионската лига, а също и Суперкупата на УЕФА. Нападателят Карим Бензема и вратарят Тибо Куртоа са двамата с най-голям шанс за първото място, в топ 3 е и белгийският сънародник на  белгиецът Кевин де Бройне от Манчестър Сити.

Карло Анчелоти (Реал Мадрид), Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити) и Юрген Клоп (Ливърпул) са първите трима номинирани за наградата на УЕФА за най-добър треньор на годината за мъже 2021/22.


Карим Бензема (Реал Мадрид и Франция)

Френският нападател беше избран за играч на сезон 2021/22 в Шампионската лига на УЕФА, след като изведе Реал Мадрид до рекордните 14 европейски титли и неговата пета, откакто се присъедини от Лион през 2009 г. 

С отбелязаните 15 гола той е претендент не само за наградата на УЕФА, но и за Златната топка на „Франс футбол“.


Тибо Куртоа (Реал Мадрид и Белгия)

Вратарят, който спечели испанската лига с Мадрид, беше играч на мача във финала на Шампионската лига, след като направи няколко впечатляващи спасявания, за да откаже Ливърпул в Париж, най-вече от Садио Мане и Мохамед Салах.

Кевин Де Бройне (Манчестър Сити и Белгия)

Халфът е в челната тройка за трети пореден сезон. Той беше обявен за Играч на сезона във Висшата лига, след като вдъхнови Сити за още една титла на Премиершип, четвъртата му през седемте му сезона в клуба.


Останалите в топ 15 

4 Роберт Левандовски (Байерн, сега Барселона и Полша) - 54 точки

5 Лука Модрич ​​(Реал Мадрид и Хърватия) - 52 точки

6 Садио Мане (Ливърпул, сега Байерн и Сенегал) - 51 точки

7 Мохамед Салах (Ливърпул и Египет) - 46 точки

8 Килиан Мбапе (Париж и Франция) - 25 точки

9 Винисиус Жуниор (Реал Мадрид и Бразилия) - 21 точки

10 Върджил ван Дайк (Ливърпул и Холандия) - 19 точки

11 Бернардо Силва (Ман Сити и Португалия) - 7 точки

    Филип Кости (Айнтрахт Франкфурт & Сърбия) - 7 точки

13 Лоренцо Пелегрини (Рим и Италия) - 5 точки

14 Трент Александър-Арнолд (Ливърпул и Англия) - 2 точки

15 Фабиньо (Ливърпул и Бразилия) - 1 точка