0

П рокуратурата в Хърватия повдигна обвинения за военни престъпления и ликвидирането на цивилни граждани, включително и дядото на Лука Модрич, съобщава „Далматински портал“.

Инцидентът е от 1991 година, първата от войната за независимост на страната от Югославия. На 18 декември 61-годишният мъж, чието име носи сегашната футболна звезда, е застрелян в главата. Обвинен за смъртта му е сърбинът Желко Баджа, днес на 63, който живее в Австралия. По онова време той бил командир на специален взвод към службата за обществена сигурност в Обровац, Далмация.

Баджа и хората му се натъкнали на Модрич, който пасял кози в близост на старата си къща в окупираната територия. Стреляли без причина, твърдят от прокуратурата, основавайки се на показания на племенника на дядо Лука. След това се отправили към близкото селце, където ликвидирали още цивилни. Убити били шестима възрастни.

Производството срещу Баджа, който от 10 години живее в Австралия, е повдигнато през юли 2020-а, когато срещу него е подадена жалба. Искането за разпит по настоящ адрес обаче така и не било удовлетворено, тъй като синът на бившия военен уведомил австралийските власти, че баща му е в Хърватия, където влязъл в контакт с разследващите.

По това време внукът Лука Модрич е на 6 и за него се грижел предимно любимият дядо, тъй като родителите Стипе и Радойка работели във фабрика, за да изкарват прехраната. След разстрела те взели сина си и дъщерята Ясмина и избягали в Задар, където били принудени да потърсят убежище. Именно в местния тим са и първите му стъпки в организирания футбол. Самият Модрич, който от 2012-а блести в Реал, неведнъж е говорил за тежкото си детство и дядото, на когото е кръстен.