0

Е вро 2024 вече владее не само най-стария континент, но и цял свят. В Германия битка ще водят някои от най-големите имена. Не една и две звезди обаче пропускат първенството, въпреки че отборите им ще спорят за трофея.

Домакините

Двама важни в предишните години играчи ще гледат мачовете отстрани. Единият от тях е световният шампион от 2014 г. Матс Хумелс, който бе избран за най-добър защитник в Бундеслигата през изминалия сезон. Той бе избран за №1 и в двата знаменити полуфинала Борусия (Дортмунд) срещу ПСЖ в Шампионската лига, но въпреки това селекционерът Юлиан Нагелсман прецени, че 35-годишният ветеран не му е необходим. Зад решението на треньора прозира страхът му, че ще загуби съблекалнята, тъй като авторитетът на Хумелс може да се окаже по-висок от неговия.

Хумелс бе избран за най-добър защитник в Бундеслигата през изминалия сезон, но въпреки това остана извън състава на Германия.

 Хумелс бе избран за най-добър защитник в Бундеслигата през изминалия сезон, но въпреки това остана извън състава на Германия.
Getty Images

Мястото на Серж Гнабри пък беше под въпрос заради слабата му форма, която го извади от състава за приятелските срещи през март. И точно когато започна да набира скорост, футболистът получи контузия в коляното в полуфинала на Шампионската лига между Байерн и Реал.

Звезди

Най-голяма сензация с избраниците си за Евро 2024 поднесе селекционерът на Англия Гарет Саутгейт. Той не се поколеба да извади от отбора звезди като Джак Грийлиш, Джордан Хендерсън, Маркъс Рашфорд и Рахим Стърлинг за сметка на напористи млади играчи. Хари Магуайър от Манчестър Юнайтед и Рийс Джеймс от Челси пък отпаднаха заради контузии.

Самият факт, че Грийлиш остана извън състава, говори сам по себе си за отчайващата му форма. Миналия сезон той отбеляза едва три гола за Манчестър Сити в 36 мача във всички турнири. На този фон платените за него 100 млн. паунда изглеждат като пари, хвърлени на вятъра. Слабото представяне е причината и мястото си в отбора да загубят Маркъс Рашфорд и Рахим Стърлинг.

Решението на Джордан Хендерсън да напусне Ливърпул миналото лято и да се присъедини към Ал Етихад се превърна както в ПР, така и в спортна катастрофа. Феновете не можаха да му простят високомерието и алчността. След само шест месеца той реши да сложи точка на своето саудитско приключение и се завърна в Европа, където се присъедини към Аякс. Така и не успя обаче да възроди свята кариера. „Решението беше много трудно, защото Джордан е фантастичен играч, невероятен професионалист и страхотен човек. Със сигурност много ще ни липсва. Конкретната причина е една травма, която получи по време на последния подготвителен лагер“, обясни Гарет Саутгейт.

Хазарт

В Италия се надяват да не се усети липсата на 36-годишния Франческо Ачерби. Очакваше се централният защитник на Интер да играе редом до съотборника си от клубния отбор Алесандро Бастони, но контузия в слабините точно преди шампионата го извади от сметките на селекционера Лучано Спалети.

Стремглаво нагоре след изненадващия трансфер от Милан в Нюкасъл тръгна кариерата на Сандо Тонали. Той обаче се забърка в най-големия скандал с незаконни залагания от 80-те години насам. В крайна сметка халфът получи 10-месечна забрана да се занимава с футбол, която влезе в сила през октомври 2023-а. Наказанието му шокира италианците, които се надяваха Тонали да е част от селекцията за Евро 2024.

Заради скандална причина на първенството не е и една от големите звезди на Франция - Пол Погба. През август 2023-та той получи четиригодишна забрана да играе, след като даде положителна проба за употреба на забранени вещества. Халфът твърди, че няма нищо общо и никога не е вземал тестостерон, който бе открит в огромни количества в кръвта му. Той пропуска второто голямо първенство, след като поредица от контузии го извадиха и от Мондиал 2022 в Катар.

Връзки

Скъсани кръстни връзки пък попречиха на няколко от най-ярките съвременни играчи да бъдат част от отборите си на Евро 2024.

Това е и причината Австрия да бъде без най-известния си играч Давид Алаба. Защитникът на Реал се контузи през декември и се очаква да е на линия за старта на новия сезон.

Същата контузия получи и съотборникът му в испанския тим Тибо Куртоа. Вратарят се възстанови за края на сезона и се завърна в игра на 4 май, но въпреки това не попадна в състава на Белгия. Причината е скандал между него и селекционера Доменико Тадеско. Разпрата избухна преди квалификацията с Естония. Тогава Куртоа напусна лагера, защото не бил избран да носи капитанската лента. „Опитах всичко, за да го върна за европейското първенство, но той отговори, че не се чувствал готов“, обясни Тедеско. Тибо реагира светкавично в социалните мрежи, нарече селекционера лъжец и гарнира поста си с емоджита на Пинокио.

Злощастна съдба има и Люка Ернандес, който игра едва 13 минути на Мондиал 2022 г. Защитникът скъса връзка на дясното си коляно още в първия мач на Франция срещу Австралия, а сега отпада от състава заради идентична травма, но на лявото коляно.

Гави блестеше за Испания на Мондиал 2022, но пропуска европейското заради тежка контузия.

 Гави блестеше за Испания на Мондиал 2022, но пропуска европейското заради тежка контузия.
Getty Images

Испания също понесе загуба, когато през ноември Гави се контузи в мач без значение срещу Грузия. Това доведе до конфликт между клубния му отбор Барселона и селекционера Луис де ла Фуенте. Специалистът оправда решението си с отличното физическо състояние на 19-годишния талант и желанието му да играе. „Това може да се случи във всеки един момент. Това беше нещастие, злополука, инцидент“, коментира той.

Броени дни преди старта на Евро 2024 пък съотборникът на Гави в Барселона – Френки де Йонг, отпадна от състава на Нидерландия, тъй като така и не успя да се възстанови от контузия. „Тъжен и разочарован съм. През последните седмици свършихме много работа, но явно на глезена ми му е необходимо още време”, написа халфът.

Марк Дойл, Goal.com