0

Р умънският футболен треньор Мирча Луческу заяви, че напуска Динамо Киев и слага край на знаменитата си кариера. Той самият обяви това в разтърсващо прощално слово след домакинското 0:1 от бившия му украински тим Шахтьор Донецк. 

Киевляни с 16 точки от 10 мача заемат седмо място в класирането на първенството на страната, която води война срещу руския нашественик. 

Румънският специалист Мирча Луческу обяви, че напуска поста старши треньор на Динамо Киев и прекратява кариерата си.

"Всичко има своя край. Мачът срещу Шахтьор беше последният ми начело на Динамо“, каза видимо развълнуваният Луческу. 

„Днес не бих искал да говоря за играта. Искам да кажа, че отдадох 15 години на украинския футбол. С това реших да сложа край на своята кариера. Това беше последният мач, в който се сбогувах с моите играчи, с играчите на Шахтьор.

Благодаря на всички. Бих искал да го завърша по друг начин, но всичко има своя край - футболната кариера, любовта, животът: всичко има начало и край.

Сигурен съм, че и Динамо, и Украйна имат бъдеще. Беше ми много трудно да оцелея през цялото това време - войната, липсата на фенове, минутите мълчание преди всеки мач.

Това е тежко за мен. С годините ставате по-сантиментални.

В тази връзка всеки мач ми беше все по-труден и по-труден. Постоянно мисля за загиналите на фронта, за цивилните жертви. Трудно се съчетава това с футбола.

Благодаря на всички. Благодаря на украинския футбол. Благодаря на Украйна за тези 15 години. Пожелавам на всички мир, здраве и щастливо бъдеще“, завърши Луческу.

Договорът му с Динамо Киев бе валиден до лятото на 2024 г. 

Мирча Луческу пое Динамо Киев през лятото на 2020 година. В дебютния сезон под ръководството на румънския специалист "бяло-сините" спечелиха шампионата на Украйна, както и Купата и Суперкупата на страната.

Преди това румънецът бе начело и на Шахтьор Донецк - от 2004 до 2016, като през това време "миньорите" станаха 8 пъти шампиони на страната, спечелиха и Купата на УЕФА.

По-рано 78-годишният Луческу бе селекционер на националните отбори на Румъния и Турция, бе треньор на румънските Динамо и Рапид, на италианските Пиза, Бреша, Реджана и Интер, както и на руския Зенит.