0

Играчът на Барселона и капитан на Германия Илкай Гюндоган не е забравил квартала и клуба, в който е израснал. Гюндоган е роден през 1990 година в Гелзенкирхен в турско семейство. Той започва своята кариера на съвсем крехка възраст в кварталния отбор Гелзенкирхен Хеслер 06 и прекарва там цели 11 години. Хеслер, кварталът, в който Гюндоган израства, се намира в централната част на Гелзенкирхен, но е сравнително спокоен. Районът е богат, а къщите са еднофамилни. Там се намира и стадионът, на който футболистът на Барса прави своите първи крачки. А само на 6 километра се намира „Фелтинс Арена“ – модерният стадион на Шалке.

Отборът от Хеслер сега се намира в шеста дивизия на германския футбол. И въпреки това, Гюндоган помогна за изграждането на нов стадион с изкуствена трева. „Струваше 600 000 евро и беше платено поравно от градския съвет и от самия Гюндоган“ – споделя Михаел Винклер – един от мениджърите на клуба. „За нас е гордост, че играч от тук е световна звезда“ – казва един от играчите по време на тренировка.

„Той живееше много близо. Семейството му замина за Англия, когато той напусна Германия, но къщата на баба му и дядо му все още е там, на няколко улици“ – обяснява друг играч, който го познава от дете. „Ние сме клуб от Топ 5 в Гелзенкирхен, но това, че той тръгна от тук и сега е главна фигура в националния отбор, е впечатляващо“ – допълва Винклер. Междувременно група от 600 деца от местното училище идва да тренира тук. Дали новия Гюндоган е сред тях, защо не?