0

С елекционерът на националния тим на Германия по футбол Юлиан Нагелсман има възможност да излъчи по-голям отбор за предстоящото Европейско първенство, но все още не е ясно дали той ще се възползва от тази опция, съобщи ДПА.

Организаторите от УЕФА не изключиха възможността в понеделник на увеличат състава на отборите от 23 на 26 футболисти, като обявиха, че окончателното решение ще бъде съобщено съвсем скоро.

"Позитивните разговори изразяват различни гледни точки сред треньорите. УЕФА взима предвид различните мнения и гледни точки и ще вземе крайно решение следващите седмици", се казва в изявление на европейската централа след среща на представителите на 24-е отбора в германския град Дюселдорф.

"Това е спорен въпрос. Може да се приеме, че максималният брой е 26, а всеки да прецени дали да вземе по-малко", коментира треньорът. 

Той е почитател на по-малката група, за да няма твърде много разочаровани футболисти, които не влизат в игра. Освен това други негови колеги са изтъквали и друг проблем – да ръководят толкова голяма група от футболисти.

"Аз съм за 23, но мога да разбера и всички аргументи за 26", коментира 36-годишният Нагелсман.

Селекционерът на Швейцария Мурат Якин също изрази подобни чувства в Дюселдорф. Треньорът на Австрия Ралф Рангник също одобри гъвкавото решение. 

Друг въпрос, който централата обсъжда с участниците на финалите през лятото, е за употребата на видеоарбитража (ВАР). Роберто Розети, шефът на съдийството на УЕФА, потвърди, че неговият екип и рефер, избран за Евро 204, ще се срещнат с всеки от 24-те отбора преди началото, за да обсъдят подробно техническите и дисциплинарни указания.

Розети обясни подхода за ползването на VAR по време на турнира: „Минимална намеса за максимална полза.“

Което означава, че VAR ще се намеси само когато има доказателства за ясна и очевидна грешка. „Искаме силни личности за рефери, решителни, които да вземат решения на терена. Искаме да използваме нашите VAR само когато има доказателства за грешка“, обясни той.

Източник: БТА