0

„Някои от момчетата ми утре са на училище”, заяви мениджърът на Арсенал след победата с 5:1 над обитаващия дъното на третия английски футболен етаж (Първа лига) Болтън в 3-тия кръг от турнира за Купата на лигата, известна и като „Карабао Къп”.

Просто испанският спец бе пуснал експериментален състав предимно от тийнейджъри.

И така, 17-годишният нападател Итън Нванери вкара първите си голове за тима (2 на брой) в първия си мач като титуляр. Той участва и в откриването на резултата от Деклан Райс.

Редом до Нванери, сефтето си в мрежата с екипа на Арсенал направи и с 12 години по-големият от него Рахийм Стърлинг, който бе приютен след натирването си от Челси. Другото точно попадение за „топчиите” бе на немския национал Кай Хаверц.

Аарън Колинс вкара почетния гол за Болтън в 53-тата минута след брилянтна контраатака и лиши друг тийнейджър на Арсенал - Джак Портър, от суха мрежа в двубой, в който вратарят постави рекорд.

На 16 години и 72 дни той стана най-младият титуляр в мач за първия отбор на клуба, сваляйки от върха испанеца Сеск Фабрегас (б.р. - сега треньор на италианския Комо), който бе в стартовите 11 през октомври 2003-та също в двубой за Купата на лигата, но срещу Родъръм.

Портър е четвъртият избор на Артета под рамката.

Първо титулярят Давид Рая отпадна от сметките заради контузия на бедрото, а лятното попълнение Норберто Нето не беше на разположение, след като вече участва в надпреварата с Борнемут, който държи правата му. Третият вратар на лондончани Томи Сетфорд също беше аут заради травма.

"Казахме му вчера и той беше над седмото небе - заяви Артета след мача в сряда. - Това е голяма стъпка, голямо събитие, но той реагира наистина добре. Джак беше спокоен, а за това му помогнаха и неговите съотборници. Какъв рекорд само!"