0

 

Наполи започна сезона с летящ страст и в момента няма спирка. От началото на кампанията „партенопеите“ имат 6 победи и 2 равенства с голова разлика 20-5. Акцентът със сигурност пада върху двата успеха в Шампионската лига срещу Ливърпул с 4:1 и Рейнджърс с 3:0 като гост. Не бива обаче да се омаловажава и представянето на отбора в Серия А. Тимът на Лучано Спалети има 14 точки и дели лидерската позиция с Аталанта и Милан. Дербито с „росонерите“ може да даде много отговори. Тъкмо грандът от Милано е  летвата, която Наполи трябва да прескочи. Стефано Пиоли изгради много стабилен отбор, който се подобрява с всеки изминал сезон. Спечеленото скудето бе награда за положените усилия. 

На повече от 600 километра на юг от Милано обаче също се гради нещо. Всичко започна миналата зима. Тогава Наполи обяви, че символът на клуба Лоренцо Инсиние напуска в посока Торонто. Тифозите имаха време до края на сезона, за да свикнат с раздялата, но през лятото две бързи гръмотевици ги разтресоха.

Рекордьорът по голове за отбора Дрис Мертенс си тръгна като свободен агент, а скалата в защитата Калиду Кулибали бе продаден на Челси. В последните часове на трансферния прозорец и Фабиас Руис си стегна багажа, за да пристигне в ПСЖ. Експертите вещаеха едва ли не апокалипсис за тима на Лучано Спалети през новия сезон след на пръв поглед хаотичната селекция. На мястото на горепосочените бяха привлечени грузинец, кореец, камерунец – Хвича Кварацхелия (Динамо Батуми), Ким Мин Дже (Фенербахче) и Андре-Франк Замбо Ангиса (Фулъм). Към тях прибавяме Джовани Симеоне (Верона), Джакомо Распадори (Сасуоло) и Танги Ндомбеле (Тотнъм), които са под наем. 

Противно на очакванията Наполи изглежда по-добре от всякога. Сякаш звездите в отбора вече се бяха примирили, че няма да донесат така бленуваното скудето и накрая бяха дръпнали ръчната. За по-малко от година в клуба дойдоха нови лица, жадни да се докажат и необременени с неизпълнените амбиции на своите предшественици. През последните години Наполи традиционно е близо до титлата, но все нещо не достига. 

Така беше под ръководството на Маурицио Сари, така стана и през миналия сезон при Спалети. Наполи завърши 13 от 38-те кръга като лидер в Серия А, но в крайна сметка остана на трето място. „Партенопеите“ обикновено се провалят през март и април, когато са най-важните мачове. Сякаш клубът е орисан да повтаря едни и същи грешки ежегодно.

Цялата разработка четете на днешните страниците на вестник "Мач Телеграф"