0

Н ационалните отбори на Грузия и Чехия сътвориха истинско зрелище за 1:1 на “Фолкспаркщадион” в Хамбург във втори мач от група F на Евро 2024.

Жорж Микаутадзе откри за гордия народ от Кавказките планини в 4-ата минута от добавеното време на първото полувреме от дузпа, отсъдена с решение на ВАР. Системата за видеоповторения, която обезобрази тотално футбола, пък отмени преди това гол за чехите заради удар в ръката на Адам Хложек. Все пак Патрик Шик изравни в 59-ата.

Чехите подложиха вратаря на Грузия Гиорги Мамардашвили на истинска канонада, стреляйки към него цели 27 пъти. Асът на испанския Валенсия обаче беше фантастичен и спаси 10 от 11 шута, отправени в очертанията на рамката.

Така грузинците, които са абсолютни дебютанти на европейски финали, взеха историческата си първа точка, като могат да съжаляват, че в последните секунди резервата Саба Лобянидзе профука брилянтен шанс да им донесе победата.

Трябва също да се отбележи, че мачът в Хамбург бе крайъгълен за двата отбора. След загубите от Турция (1:3) и Португалия (1:2) съответно на Грузия и Чехия в първите срещи, сега победата бе от витално значение. С точката все пак те запазват шансовете си за класиране, като в третия кръг от групата на 26 юни разменят гореспоменатите съперници.