0

С ътресенията в европейската футболна централа УЕФА се задълбочиха след оставката на Звонимир Бобан, който не е съгласен с желанието на президента Александър Чеферин да промени устава, който ще му позволи да остане на поста по-дълго, пише АП.

Звонимир Бобан, легенда на хърватския национален отбор и Милан, изтъкна като мотив за напускането си като футболен директор "пълното си неодобрение" за политическия ход на Чеферин.

"С натежало сърце нямам друг избор, освен да напусна УЕФА“, каза Бобан в изявление. "Не се опитвам да се правя на герой, особено след като не само аз мисля по този начин.“

Напускането на Бобан е най-публичната проява на нарастващо недоволство от ръководството на Чеферин, откакто словенският адвокат беше преизбран без конкуренция миналия април, за да удължи президентския мандат, започнал през 2016 година, пише още АП.

Разногласията в изпълнителния комитет на УЕФА се засилиха на заседание на 2 декември в Хамбург, Германия, в кулоарите на жребия за Европейското първенство за мъже през 2024 г.

Беше направено предложение с одобрението на Чеферин за изменение на устава на УЕФА, който в момента ограничава президентите с мандат до 12 години на поста - антикорупционна реформа, приета в резултат на американските и швейцарските федерални разследвания за корупция в международния футбол, разкрити през 2015 г. 

Този скандал отстрани Мишел Платини като президент на УЕФА и отвори пътя към властта на Чеферин.

Поправката уточнява, че първите три години на поста на Чеферин - завършване на мандата на Платини до 2019 г. - няма да се зачитат от неговия мандат от 12 години.

Ако бъде одобрен от членовете на УЕФА на техния конгрес на 8 февруари в Париж, Чеферин може да бъде кандидат през 2027 г. и да остане на поста си като президент за 15 години вместо заложените 12.


В писмото за напускане на Бобан, публикувано в четвъртък, се обяснява, че той не е успял да промени решението на Чеферин.

„Въпреки че изразих най-дълбоката си загриженост и пълно неодобрение“, написа Бобан, „президентът на УЕФА не смята, че има някакви правни проблеми с предложените промени, да не говорим за някакви морални или етични такива, и той възнамерява да продължи напред в преследването на неговите лични стремежи."

УЕФА не коментира на този етап оставката на Бобан, който беше нает от централата, след като напусна ръководна позиция в бившия си клуб Милан.
Бобан преди това е бил във ФИФА, като заместник-генерален секретар по въпросите на футбола.

Източник: БТА