0

С ерхио Бускетс е безспорният лидер на Барселона.

Той работи неуморно, макар понякога усилията му да остават незабелязани. И все пак всички са наясно какво означава халфът за клуба, в който започна на 17 години и остана в следващите 18. Но както всяко нещо, така и неговата история с каталунците има своя край. Той ще си тръгне след последния мач за сезона.

Сбогуване

„Не беше лесно решение, но моментът дойде”, коментира капитанът. След два месеца той става на 35, а лебедовата му песен тук бе да изведе своя отбор в мача срещу Еспаньол. Този двубой подпечата шампионската титла на Барселона – неговата девета с екипа на каталунците. „Това е клубът на моя живот”, признава халфът, който играе в първия отбор от 2015-а.

Шави Ернандес, някога съотборник на Бускетс, а сега негов треньор, искаше той да остане, точно както Луис Енрике искаше той да продължи с националния отбор. Но Бускетс се оттегли от Ла Фурия след Катар, а сега напуска и Барселона.

Серхио (горе) със съотборниците си от Испания след триумфа на Евро 2012.

 Серхио (горе) със съотборниците си от Испания след триумфа на Евро 2012.
Getty Images

В отбора на Испания не остана никой от легендарния тим, който вдигна световната купа. В Барселона също вече няма никой от онова поколение, което печелеше всичко и навсякъде.

Пътят

Бускетс се присъедини към Барса през 2005 г. и направи дебюта си за първия отбор срещу Расинг Сантандер през септември 2008 г. Оттогава е записал 719 мача. Треньорът на Расинг по-късно признава, че не е знаел нищо за него при дебюта му. Всъщност почти никой не знаел нищо. С едно изключение – Пеп Гуардиола.

Високо кльощаво хлапе, син на бившия вратар на Барса - Карлос, Серхио започва да играе под ръководството на Гуардиола с Б отбора в регионалната лига. Малцина можеха да оценят таланта му. Оттогава мина много време. С днешна дата той има общо 34 трофея в колекцията си, сред които 9 от Ла Лига, Шампионска лига, европейска и световна купа. В кариерата си е изиграл над 860 мача на различно ниво.

Но не става дума само за статистика. Бускетс е футболистът, който не може да бъде измерен само с числа.

Започва като нападател и вкарва още при дебюта си за Барселона Б. Но в цялата си кариера той не е бил изявен голмайстор. Дрибълът и завършващият удар не са неговите силни страни. За толкова години в професионалния футбол има едва 20 попадения. Неговата позиция е дефанзивен халф. Но дори това не означава, че е голям майстор в защитните действия. Той прави нещо много по-важно - определя темпото, пулса на играта на Барса. Той разпределя пасовете по начин, с който ускорява или забавя темпото. Не изминава най-много километри и със сигурност не тича най-бързо, но е мозъкът, който дирижира магията на каталунците.

Ролята

„Той е един от най-добрите полузащитници в световния футбол и най-добрият дефанзивен халф в историята на Испания“, казва Шави. „Ролята му не е толкова атрактивна като тази на нападателя. Няма ги ефектните спринтове и финтове. Той е човек, който тихо и незабележимо управлява отбора”.

И до днес се смята, че халфова линия с Бускетс, Шави и Андрес Иниеста е може би най-добрата в историята на футбола.

На „Камп Ноу“ и в националния тим на Испания Бускетс си партнира с играчи като Лионел Меси, Давид Вия, Фернандо Торес, Серхио Рамос, с железните Жерар Пике и Карлес Пуйол. Да не забравяме остриетата Тиери Анри, Златан Ибрахимович, Луис Соарес и Неймар. Всички те са идоли.

А сега се замислете - да сте чули някога дете да иска да бъде Бускетс като порасне? Няма и да чуете. Оценката за него идва от друго ниво. Висенте дел Боске, направил от отбора на Испания голям шампион, заявява: „Ако сега бях футболист, бих искал да съм като Бускетс”. Йохан Кройф го нарича „дар”, Гуардиола – „безценен”.

Някой разбира ли колко добър е Бускетс, попитал Меси след първата тренировка.

 Някой разбира ли колко добър е Бускетс, попитал Меси след първата тренировка.
Getty Images

В Барса още помнят първата тренировка, на която излизат заедно Меси и Бускетс. След края й аржентинецът отива при треньора и сочи към мълчаливия дефанзивен халф: „Имате ли представа какво точно прави този? И някой разбира ли колко е добър всъщност”.

Скромност

„Не искам хората да говорят за мен“, казва Бускетс. „Не давам много интервюта. Нямам Twitter. Офанзивните играчи са тези, които обират овациите. Аз не съм егоист, не ми пука за индивидуалната слава. Искам нападателите да бележат и да побеждаваме. Обожавам моята роля. Обожавам анонимността”, казва играчът.

Има една реплика, приписвана на Дел Боске, която може дори да не е истинска, но звучи перфектно: „Гледайте мача и няма да видите Бускетс. Гледайте Бускетс и ще видите мача“.

„Той е уникален“, казва бившият треньор на Испания Луис Енрике. „Помислете и ще разберете, че е трудно да си представите играч като Бускетс. Той е футболист, който промени представата за неговата позиция на терена. Той определя темпото, дава сигурност, разчита играта и дава решения във всяка фаза”, казва Енрике.

На неговата възраст беше естествено някои да се съмняват, че още може да играе на високо ниво. На фона на финансовата криза в Барса усилията да бъде задържан Бускетс излизат твърде скъпо и явно сега е дошъл моментът на раздялата. Един от хората, които се опитват да го разубедят, е Луис Енрике. Веднага след края на последното световно първенство той поде кампания за запазване на Бускетс до Мондиал 2026 в САЩ. Но тази мисия изглежда обречена, защото халфът винаги е наясно кога да каже: „Точка!”.

Автор: Саид Лоу, Гардиън