0

Г ерманският футболен съюз уволни селекционера на националния отбор Ханзи Флик след домакинското унижение на 4-кратните световни шампиони – 1:4 от Япония в контролен мач. Възмущението от резила накара функционерите да се задействат в почивните дни за тежкото решение.

Във вторник в Дортмунд срещу световния вицешампион Франция отборът ще бъде воден по изключение от спортния директор Руди Фьолер, треньора на младежите до 20 г.  Ханес Волф и помощникът му Сандро Вагнер.

Изгонването на Флик е прецедент за германския футбол: нито един от десетте му предшественици на поста не беше изхвърлен като мръсно коте. Още не е взето решение кой ще го замени за постоянно начело на отбора. Освен Флик бяха изчегъртани и двамата му помощници - Маркус Зорг и Дани Рьол.

Президентът на DFB Бернд Нойендорф каза за уволлнението: „Комисиите се съгласиха, че мъжкият национален отбор се нуждае от нов импулс след последните разочароващи резултати. Лично за мен това е едно от най-трудните решения за времето ми на поста“, каза Нойендорф: „Защото ценя Ханзи Флик и неговите помощник-треньори като футболни експерти и като личности. Но спортният успех е основен приоритет за DFB. Следователно решението беше неизбежно.“

Поражението срещу Япония беше трето поред. За последен път това се случи преди 38 години. Четирикратният световен шампион е спечелил само четири от последните 17 международни мача.

След провала на Световното първенство в Катар те постигнаха само една победа в шест мача.

Флик пое поста през август 2021 г. като наследник на Йоахим Льов и постави стартов рекорд с осем победи. В неделя той ръководи отдавна планираната открита тренировка - негова последна.

Само след 9 месеца Германия е домакин на Евро 2024 и затова не играе квалификации. 
Бившият треньор на Байерн Мюнхен отказа да подаде оставка след поражението от Япония, като заяви, че работи добре с футболистите и вярва, че е правилният треньор за този тим.

Не така смятаха шефовете му – сега той кротко ще си чака неустойката за разтрогнатия договор.

* Германската дума kaput се превежда като свършен, безполезен, приключил.