0

Д нес една от легендите на испанското първенство – Хоакин Санчес, ще играе за своя Бетис срещу Лудогорец в Разград. През този сезон майсторът-ветеран има малко по-периферна роля в първенството, но в Европа е твърд титуляр, като за съжаление на „орлите“ им вкара феноменален гол в първия мач, спечелен от домакините на „Бенито Виямарин“ с 3:2. Кои обаче са най-големите футболисти, които са играли срещу Лудогорец в Разград? „Мач Телеграф“ изготви своята класация.

1 Гарет Бейл (с Тотнъм)
33-годишният уелсец има спечелени феноменалните 5 трофея от Шампионската лига. За Реал Мадрид е записал 258 мача, в които е вкарал 105 гола. Направи страхотни неща и за родния си тим Саутхемтптън, както и разбира се – за Тотнъм. Именно с „шпорите“ гостува в Разград в мач от Лига Европа през есента на 2020 г. В момента изживява сладки старини в Лос Анджелис, като се готви за участие на Мондиал 2022 екипа на Уелс. Има 108 мача за своята родина, като е рекордьор по голове – 40.

2 Леонардо Бонучи (с Милан)
Един от най-големите италиански защитници в момента е на 35 години. Той акостира в Разград с Милан през 2018 г. Бонучи има 8 титли на Италия с Ювентус, а и една с Интер. Беше титуляр и при спечелването на Евро 2020 с Италия. Има фамозните 118 мача за „скуадра адзура“, като е четвърти по този показател и е настоящ капитан. 

3 Хари Кейн (с Тотнъм)
29-годишният голов терминатор на Тотнъм, вкара на Лудогорец в мач от груповата фаза на Лига Европа през 2020 г. Той е капитан на Англия, като е втори голмайстор в историята на „трите лъва“ с 51 гола, като лидер е Уейн Рууни с 53. Във Висшата лига Кейн има 193 гола, като е трети по този показател след Уейн Рууни (208) и Алън Шиърър (260). Кейн е голмайстор на Мондиал 2018.

4 Кристиан Ериксен (с Интер)
Датският майстор вкара гол за Интер в Разград през февруари 2020 г. В момента 30-годишният футболист на Манчестър Юнайтед живее втори живот, след като колабира по време на Евро 2020, а един от хората, участвали в спасяването му, е докторът на Лудогорец Валентин Великов. Ериксен направи фамозна кариера за Аякс, Тотнъм, Интер, а след проблемите със сърцето мина и за кратко през Брентфорд.  Той е трети по мачове за „червения динамит“ със 117 участия и пети по голове – 39.

5 Ромелу Лукаку (с Интер)
29-годишният белгиец в момента кара своя втори престой в Интер, който обаче не е толкова успешен, колкото първия, при който изведе „нерадзурите“ до Скудетото. Играл е за Андерлехт, Челси, Уест Бромич, Евертън, Манчестър Юнайтед и пак за „сините“ от Лондон във Висшата лига. Рекордьор е по голове за Белгия – 68. Трети е с „червените дяволи“ на Мондиал 2018.

6 Джанлуиджи Донарума (с Милан)
В момента е титуляр на вратата на звездния ПСЖ, а преди това Джиджо има фамозните 251 мача за Милан. Беше вратар на „росонерите“ при гостуването в Разград през 2018 г. Стана европейски шампион с Италия, като бе избран и за най-добър футболист на турнира.

7 Хьон-Мин Сон (с Тотнъм)
Може би най-добрият азиатски футболист дойде в Разград през 2020 г. с Тотнъм. Истинска легенда е на своята родина Южна Корея, като има 104 мача и 35 гола. За „шпорите“ активът му е 341 двубоя и 136 попадения.

8 Кай Хаверц (с Леверкузен)
23-годишният германец вкара два пъти на Лудогорец с екипа на родния си Леверкузен през есента на 2018 г. Понастоящем германският национал е звезда на Челси, като отбеляза гола, донесъл триумфа в Шампионската лига през 2021 г. За Бундестима активът му е 30 двубоя и 10 попадения.

9 Пауло Дибала (с Рома)
„Бижуто“, какъвто е прякора на Дибала, игра за Рома при загубата през септември в Разград. Има 5 титли на Италия с Ювентус, като за „бианконерите“ записа 293 мача и 115 мача. Национал е на Аржентина с 34 срещи и 3 попадения за „албиселесте“.

10 Алексис Санчес (с Интер)
Чилийската легенда – 150 мача и 49 гола за „Ла Роха“, игра с Интер в Разград. Кариерата му премина през Кобрелоа, Удинезе, Коло-Коло, Ривър Плейт, Барселона, Арсенал, Манчестър Юнайтед, Интер и сега Марсилия.

11 Хоакин (с Бетис)
41-годишният бивш испански национал се очаква днес да играе за Бетис срещу Лудогорец. Той е втори по мачове в историята на испанската Ла Лига с 605, като лидер е Андони Субисарета с 622. Кариерата на Хоакин тръгна и навярно ще завърши в Бетис, но премина през Валенсия, Малага и Фиорентина. Има 51 двубоя и 4 гола за Испания. 

12 Лаутаро Мартинес (с Интер)
Голямата звезда на Интер игра именно с „нерадзурите“ срещу Лудогорец. Част е от миланския гранд от 2018 г., като до момента активът му е 195 мача и 81 попадения. С Аржентина спечели Копа Америка през 2021 г. и сега се готви за участие на Мондиал 2022. Има 40 срещи и 21 гола за „албиселесте“.

13 Игор Акинфеев (с ЦСКА Москва)
Снимката на Игор Акинфеев със стар Москвич в Разград винаги ще остане в съзнанието ни. Той инкасира 5 гола при историческата победа на Лудогорец над ЦСКА Москва с 5:1. Акинфеев, който има 111 мача за „сборная“, е рекордьор по двубои за московските „армейци“ с 693. Той участва при триумфа за Купата на УЕФА през 2005 г. 

14 Хакан Чалханголу (с Милан)
Турският национал игра в Разград с Милан. За „росонерите“ записа 172 мача в 32 гола, след което премина в големия съперник – Интер. За „нерадзурите“ активът му е 60 срещи и 10 попадения. Той е голямата звезда на Турция, като до момента има 72 двубоя и 16 гола за югоизточните ни съседи.

15 Матео Ковачич (с Динамо Загреб)
Роденият в Линц халф игра в Разград с Динамо Загреб, още преди да поеме към големия футбол. Мина през Интер и Реал Мадрид, а сега е в Челси. Световният вицешампион с Хърватия (83 мача/3 гола) за „ватрените“ спечели 4 пъти Шампионската лига – 3 пъти с Реал Мадрид и веднъж с Челси. Има и Лига Европа с лондончани. 

16 Неманя Матич (с Рома)
34-годишният сърбин игра с Рома в Разград. Той направи бляскава кариера, започнала от Колубара и преминала през Кошице, а е играл за Челси, Витес, Бенфика и Манчестър Юнайтед. Има 2 титли на Висшата лига.

17 Андреа Белоти (с Рома)
Той игра за Рома при загубата на 8 септември. Белоти е европейски шампион с Италия, а освен това има над 100 гола за Торино, чиято легенда е, в Серия А. За „скуадра адзура“ има 44 мача и 12 гола, като е вкарвал гол и на националния тим на България.

18 Франк Кесие (с Милан)
Котдивоарската звезда направи име най-вече в Италия, където носи екипите на Аталанта, Чезена и Милан. С „росонерите“ е шампион на Италия, като за гранда има общо 224 мача и 39 гола. От лятото е част от Барселона.

19 Николо Барела (с Интер)
Юношата на Каляри е европейски шампион с Италия. Той е в Интер от 2019 г., като игра в Разград именно с „нерадзурите“. Вдигна и Скудетото преди малко повече от година, като бе с основна заслуга за триумфа.

20 Матийо Валбуена (с Олимпиакос)
Френският дребосък дойде в Разград с Олимпиакос и отпадна от Шампионската лига. Легенда е на Марсилия, а е играл още за Динамо Москва, Лион, Фенербахче и от 2019 г. в Олимпиакос. Има 52 мача и 8 гола за националния тим на Франция.