0

К атарската телевизия BeIn Sports попита чатбота ChatGpt за състава на идеалния футболен отбор за всички времена. Изкуственият интелект обобщи за нула време огромната информация в тази сфера и бързо подреди от 1-ви до 11-ти номер своята селекция. В този отбор мечта основен език е португалският - за четирима той е майчин (Кафу, Роберто Карлос, Пеле, Кристиано Роналдо).

1
Лев Яшин (Съветски съюз)

Вратарят на Динамо Москва Лев Яшин печели шест първенства на Съветския съюз и 3 купи на страната, злато на Олимпиадата през 1956 г. Освен това е европейски шампион през 1960 г. и носител на Златната топка през 1963 г., пред Джани Ривера.

2
Кафу (Бразилия)
Бразилецът Кафу, роден като Маркос Евангелиста де Мораес, спечели скудето с Милан и едно с Рома. С "росонерите" той спечели и Шампионската лига и Световното клубно първенство през 2007 г. Два пъти беше световен шампион (1994 и 2002 г.) с Бразилия. Смятан е за един от най-силните десни защитници в историята.

3
Роберто Карлос (Бразилия)

Още един бразилец на другия фланг. Роберто Карлос да Силва Роча спечели 3 Шампионски лиги и две Интерконтинентални купи с Реал Мадрид. Той е и световен шампион с националния отбор през 2002 г. в Южна Корея и Япония,

4
Шави Ернандес (Испания)

В средата на терена е Ксавие Ернандес и Креус, накратко Шави, обявен за най-добър играч на Европейското първенство през 2008 г. (спечелено от неговата Испания, която след това повтори успеха 4 години по-късно), той е трети три последователни пъти в класацията за Златната топка (2009, 2010 и 2011). С Барселона Шави, който сега е треньор на каталунците, спечели 4 Шампионски лиги и 2 Световни клубни първенства, както и 8 пъти победа в Ла Лига.

5
Паоло Малдини (Италия)

Той е роден като ляв бек, но Паоло Малдини изигра голяма част от кариерата си като централен защитник, започвайки от '98-99. 
И това е зоната, където изкуственият интелект го поставя в топ 11. Знамето на Милан е спечелило 7 скудети, Купа на Италия, 5 Суперкупи на Италия, 5 Шампионски лиги, 5 Суперкупи на Европа, 2 Междуконтинентални купи и Световно клубно първенство.

6
Франц Бекенбауер (Германия)

Ако ролята на либерото е измислена от Карл Рапан, Кайзер Франц я превръща в изкуство. Той израства в Байерн Мюнхен, с който играе от 1964 до 1977 г., спечелвайки 4 Купи на Германия, 4 шампионата на Западна Германия, Купа на носителите на купи, 3 Европейски купи и Междуконтинентална купа. 
През 1977 г. той се премества в тогавашната американска футболна лига NASL, в Ню Йорк Космос, където е и Пеле, с който печели 3 шампионата на Северна Америка за 4 сезона. След това се завръща в родината си, в Хамбург, спечелвайки още един шампионат, преди отново да прекрати кариерата си в Космос. Като футболист с националния отбор той спечели Световното първенство '74, а през 1990 г. и Световното първенство в Италия '90 като треньор.


7
Кристиано Роналдо (Португалия)

В атаката отдясно е CR7, първи сред играчите, които все още са активни, днес в саудитската Висша лига с Ал Насър, след като е носил фланелките на Спортинг Лисабон, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Ювентус. 
В кариерата си той спечели 5 Шампионски лиги, 2 Суперкупи на Европа, 4 Световни клубни първенства. С Португалия той беше европейски шампион през 2016 г. ChatGpt го поставя на четвърто място сред най-добрите досега.

8
Зинедин Зидан (Франция)

Номерът е просто формалност – но зад нападателя в тази формация, подредена с 4-1-4-1, стои бившият играч на Ювентус и Реал М Зизу. С бианконерите за 5 сезона той спечели 2 шампионски титли, Суперкупа на Италия, Суперкупа на Европа, Междуконтинентална купа и Интертото. След това се премества в Реал Мадрид, печелейки Ла Лига, 2 Суперкупи на Испания, Шампионска лига, Суперкупа на Европа и Междуконтинентална купа. С Франция той триумфира на Световното първенство '98 и Европейското първенство през 2000 г.

9
Пеле (Бразилия)

И за Едсон Арантес до Насименто, известен като Пеле, номерът на фланелката е твърде ограничаващ неговите възможности. 
Бразилецът е нападателят на тази мечтана единайсеторка и според ChatGpt номер едно за всички времена. Кралят на футбола си остава единственият с три световни титли с Бразилия (Швеция 58, Чили 62 и Мексико 70). У дома той спечели 10 шампионата на Паулиста със своя Сантос, което му донесе две Либертадорес и две Интерконтинентални титли.

10

Диего Марадона (Аржентина)

С номер 10 - Пибе де Оро, втори след Пеле във вечната класация на чатбота. С Наполи той спечели две скудети ('87 и '90, единствените две преди миналия сезон), Купа на УЕФА и Суперкупа на Италия. 
Преди това той спечели аржентинско първенство с Бока Хуниорс, след това с Барселона - Купа на Краля и Суперкупа на Испани). Той изведе Аржентина до победа на Световното първенство в Мексико през 1986 г.


11
Лео Меси (Аржентина)

На лявото крило на атаката изкуственият интелект поставя Бълхата. И тук списъкът с триумфи е безкраен. 44-те официални трофея, спечелени в кариерата му, го правят най-успешният футболист в историята. Черешката на тортата бе последното Световно първенство в Катар, където капитанът на Аржентина пръв взе в ръцете си третата световна титла на гаучосите. С 4 победи в ШЛ, 10 титли на Ла Лига и 7 рекордни Златни топки Меси остава на трето място в общата индивидуална класация на ChatGpt – след Пеле и Диего Армандо Марадона.