0

П редставете си какво е да играеш за националния отбор на голям турнир, когато си само на 16 години. Ламин Ямал не просто си представя, той знае.

Звездата на Барселона стана най-младият футболист, записал минути на европейско първенство. Той имаше ключова роля за категоричната победа 3:0 на Испания срещу Хърватия, а също за 1:0 над действащия шампион Италия. Срещу балканците младежът премери сили с 38-годишния Лука Модрич, който е бил на 21, когато Ямал е поел първия си дъх. Тогава Лука вече имал на сметката си две титли на Хърватия и 14 мача за националния.

Въпреки крехката си възраст Ламин Ямал Насрауи Ебана, както е цялото му име, правеше каквото си иска на терена и разнищи защитата на хърватите. Той асистира за третия гол на Дани Карвахал и можеше да запише своето име сред голмайсторите, ако не бяха отличните изяви на вратаря Доминик Ливакович. В двата мача на „Ла Фурия“ до момента пък записа отличната успеваемост от 81,5% при подаванията.

Ямал вече има 51 мача с екипа на Барселона, в които е вкарал 7 гола. Затова и малцина бяха тези, за които титулярното му място на Евро 2024 беше изненада.

Бедна ви е фантазията

Талантливият футболист ще навърши 17 години на 13 юли, един ден преди финала на първенството. Предишният рекорд за най-млад играч се държеше от поляка Каспер Козловски, който на 17 години и 246 дни игра при 1:1 срещу Испания на предишното европейско първенство.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lamineyamal

През следващите няколко дни Ямал най-вероятно ще счупи още рекорди. „Той ще направи неща, които не можете да си представите”, казва треньорът му в юношеската формация Иван Караско. „Спомням си, че беше момче, което бе напълно наясно с какъв талант разполага. В спорта талантливите хора обикновено са егоисти, но Ямал не беше такъв. Той беше едно щедро хлапе, което изобщо не държеше да го ласкаят. Като треньор си казвах: „На какво мога да го науча, когато той вече прави неща, които изобщо не съм могъл да си представя?“. Колкото по-добре познавате Ямал, толкова по-добре разбирате, че думата „ключов” е слаба за него. Той е много специален футболист”, твърди Караско.

Журналистът от Sport TV Жом Марсе си спомня деня, в който осъзнал, че вижда истинско чудо. „Представянето на Ламин на финала на каталунското младежко първенство беше най-невероятното нещо, което бях виждал, а аз съм гледал как играе Меси, който също е изключителен футболист. Ламин правеше невероятни неща на терена, където той беше най-малък от всички. В онзи ден той правеше на терена, каквото си поиска”, казва Марсе.

Надежда

Ямал има свой начин да празнува головете. Той застава мирно, кръстосва ръце на гърдите си, на едната прибира палеца, на другата показва три пръста, а с палеца и показалеца прави нула. Получава се числото 304, което не е случайно. Ямал е роден в предградие 304 Рокафонда на Барселона. Това е една от най-западналите и бедни зони не само в Каталуния, която е магнит за милиони туристи, но и в цяла Испания. В тази зона туристи никога не идват.

Синът на майка от Екваториална Гвинея и баща от Мароко бил забелязан от футболни скаути на местния гранд, когато бил на 7 и ритал на игрищата в махалата. Един ден баща му го хванал за ръка, завел го е направо в академията на Барселона и попитал директно: „Искате ли момчето ми да играе при вас?”. След като получил утвърдителен отговор, той продължил: „Няма проблем, но той първо трябва да получи добро образование”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lamineyamal

Ямал се нанесъл да живее в общежитието на академията на Барселона La Masia. Той решил да остане в пансиона, въпреки че родният му дом се намирал съвсем наблизо. Бившият директор на La Masia Шави Мартин си спомня за първата си среща с момчето, родителите му и неговия агент по онова време. „Срещнахме се във вторник, а в събота той пристигна с целия си багаж”. Но пробивът на Ямал имал и друго, по-голямо значение. Той израснал в един забравен квартал, който до този момент бил тотално отписан. За хората, които живеели там, той бил лъч надежда, че всичко е възможно и мечтите могат да се сбъднат.

Ямал се влюбил във футбола, докато гледал как баща му и вуйчо му играят в парка срещу родната му къща. Точно в този парк той е забелязан от скаутите за първи път. „Прекарвах повече време там, отколкото вкъщи. В момента, в който стъпвах на улицата, мачът започваше. Това са спомени за цял живот”, казва Ямал.

Бъдещ носител на „Златната топка”

Талантът на Ламин не остана незабелязан и от единствения човек, с когото той допуска да бъде сравняван – Лионел Меси. В свой коментар в WhatsApp аржентинският маестро отбелязва: „Ямал прави всичко да изглежда толкова лесно”. Младият футболист е списъка на Лео с потенциални носители на „Златната топка” в следващите години.

„Никога няма да има втори Меси”, казва Ямал, когато го сравняват с легендата на Барселона. Може и да е прав, но в домакинските мачове на каталунците напоследък феновете издигат огромен транспарант с Ямал, който прави своя знак 304. Под фотоса се мъдри следният текст: „Бъдещето няма да те чака“. В останалите дни от това лято предстои да се уверим, че бъдещето вече е тук.

Гюлем Балаг, ВВС