0

Г лазгоу Рейнджърс, Динамо Загреб и ФК Копенхаген се класираха за груповата фаза в Шампионската лига по футбол за новия сезон.

Рейнджърс се завръща в най-престижния европейски клубен турнир след 12-годишно отсъствие и тежка финансова криза, след като спечели с 1:0 като гост срещу ПСВ Айндховен в среща-реванш от последния кръг на плейофите.

Шотландският тим ще заеме своето място в жребия за груповата фаза в четвъртък благодарение на гола на хърватския нападател Антонио Чолак в 60-ата минута. Така Рейнджърс спечели с общ резултат 3:2 след 2:2 в първия двубой.

Преди десетилетие Рейнджърс фалира като клуб и отпадна в четвъртото ниво на шотландския футбол. Сега той се присъединява към градския съперник Селтик, който получи директно участие като победител в шотландското първенство.

ФК Копенхаген също продължава напред, след като завърши 0:0 като гост на турския шампион Трабзонспор, но спечели домакинския си мач с 2:1 миналата седмица.

Продълженията се играха в срещата между Динамо Загреб и норвежкия клуб Будьо/Глимт, като отборите завършиха с общ резултат 2:2 след 90 минути в Хърватия.

Динамо поведе с 2:1 в реванша, след като Будьо/Глимт спечели с 1:0 в Норвегия миналата седмица. УЕФА премахна правилото за головете на чужд терен миналата година, което щеше да изпрати норвежкия шампион напред и се играха продължения. В тях домакините вкараха два гола, победиха с 4:1 и с общ резултат 4:2 ще играят в груповата фаза на Шампионската лига.

Попаденията за хърватския тим вкараха Мислав Оршич в 4-ата минута, Бруно Петкович в 35-ата, Йосип Дръмич в 117-ата и Петър Бочкай в 120-ата, а за гостите точен беше Алберт Грьонбек в 70-ата минута.  

Жребият за груповата фаза на Шампионската лига ще се тегли тази вечер от 19.00 часа в Истанбул, който ще бъде домакин на финала на 10 юни 2023 година на стадион "Ататюрк".

Първият кръг на турнира започва на 6 септември.

Ето разпределението на отборите по урни за жребия:

Първа урна: Реал Мадрид, Айнтрахт Франкфурт, Манчестър Сити, Милан, Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен, Порто, Аякс

Втора урна: Ливърпул, Челси, Барселона, Ювентус, Атлетико Мадрид, Севиля, РБ Лайпциг, Тотнъм

Трета урна: Борусия Дортмунд, РБ Залцбург, Шахтьор Донецк, Интер, Наполи, Бенфика, Спортинг Лисабон, Байер Леверкузен

Четвърта урна: Рейнджърс, Динамо (Загреб), Марсилия, Копенхаген, Брюж, Селтик, Виктория Пилзен, Макаби Хайфа