0

Ф ен на Хофенхайм беше осъден на три години затвор за хвърляне на опасна петарда по време на мач от Бундеслигата, съобщи „Шпигел“. При възпламеняването на бомбичката, за която няма разрешение в Германия, бяха ранени дванадесет души, сред които няколко деца.

Съдията Кристоф Керн подчерта, че това не е нормален случай на пиротехника на стадиона, като подчерта, че по-скоро става въпрос за "масов инцидент с експлозиви", който накара 26 000 души на стадиона в Аугсбург да се страхуват от тероризъм. 

Мачът между Аугсбург и Хофенхайм (1:1) беше прекъснат за няколко минути на 11 ноември 2023 г. и за да се окаже първа помощ на пострадалите.

28-годишният мъж направи самопризнания и се извини няколко пъти. „Беше просто глупаво“, каза той в края на процеса. 

Освен, че е в ареста от над 5 месеца, той вече плати и обезщетение на жертва, която вероятно ще страда от шум в ушите до края на живота си.

Защитникът му пледира за присъда от 2 години лишаване от свобода, която да е условна.

Прокуратурата поиска четири години и десет месеца затвор. Постъпката на 28-годишния младеж е "особено безразсъдна". Пострадали са и деца, просто защото подсъдимият е искал да привлече „максимално внимание” с незаконните петарди.

В съда с главния обвиняем бяха и трима негови познати, които го подтикнали към действието.

Те получиха присъди лишаване от свобода, които бяха условни - за подпомагане и съучастие във взривяване и причиняване на тежка телесна повреда.

Случилото се в Германия е показателно за последиците от фойерверките, за които нашите клубове получават огромни глоби за изпълненията на агитките им на трибуните на полупразните ни стадиони. Не случайно ръководството на Левски подкрепи идеята мачовете им срещу ЦСКА-София да се играят без гостуващи запалянковци на фона на ракетния обстрел между секторите А и Г на последния им двубой на ст. "Васил Левски".